Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Sanottua

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Talvisota

Sivukartta

 

Kenraaliluutnantti
Aarne Blick
Museovirasto

Aarne Leopold Blick 1894−1964

Museovirasto

Robert Brantberg

Sotakenraalit

21 suomalaisen sotakenraalin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 1998

Pokkari 2008

Robert Brantberg:
Sotakenraalit

Robert Brantberg

Ehrnrooth

Mannerheim-ristin ritari

Adolf Ehrnroothin elämäkerta

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2002

Robert Brantberg:
Ehrnrooth

 

Kenraaliluutnantti ja

Mannerheim-ristin ritari Aarne Blick

Pikkujättiläinen

Vuoden 1939 joulupäivänä puna-armeijan 4. divisioona hyökkää yli Suvannon Vuoksen alajuoksulla. Tarkoituksena on murtaa se Taipaleen rintamanosa, jossa suomalaiset siihen asti olivat torjuneet kaikki hyökkäykset.

Seuraavana yönä taistellaan kiivaasti, vastassa on Suomen 7. divisioona, jonka esikunta on Saaprun kansakoululla. Tunnelma on jonkin verran epäsotilaallinen. Luokkahuoneessa kaksi yöpukeissaan olevaa miestä seisoo tutkimassa tilannekarttaa.

Toinen pyjamaherroista on tykistökomentaja, everstiluutnantti Toivo Sarparanta, toinen 7. divisioonan komentaja, eversti Aarne Blick. He viittoilevat käsillään ja keskustelevat hiljaisella äänellä.

Aamuyön tilannetta saapuu todistamaan paikalle komennettu ratsumestari Adolf Ehrnrooth. Blick ottaa tyytyväisenä vastaan 34-vuotiaan upseerin ilmoittautumisen. Ehrnroothista tulisi divisioonan uusi esikuntapäällikkö. Kenraalimajuri Erik Heinrichsin johtamassa kolmannessa armeijakunnassa oltiin sitä mieltä, että Ehrnrooth oli liian nuori tehtävään.

”Silloin en halua esikuntapäällikköä ollenkaan”, Blick vastasi.

 

Blick oli tutustunut Ehrnroothiin vuotta aikaisemmin talvisotaharjoituksissa. Ehrnrooth, epäilyttävä ratsuväenupseeri, oli tilapäisesti määrätty Blickin esikuntapäälliköksi. Harjoitusten loppuvaiheessa Blick tapansa mukaan oli hivuttautunut yhä lähemmäksi hyökkäyskärkeä.

”Liian lähelle”, Ehrnrooth ajatteli.

Tunnustelijoiden jo näkyessä Ehrnrooth tarttui Blickiä hihasta ja toppuutteli esimiestään. Blick, joka ei ollut huomannut esikuntapäällikköään, kääntyi kärppänä ympäri.

”Kuka käy Blickiin kiinni?”

”Minä, herra everstin esikuntapäällikkö”, Ehrnrooth vastasi hämmentyneenä ja hieman säikähtäneenä oudosta reaktiosta.

Blick kuitenkin räjähti nauruun. ”Ratsumestari on ensimmäinen mies, joka on käynyt minuun kiinni, ilman että mitään pahempaa olisi tapahtunut. Tämän minä muistan.”

Eversti Blickin ennakkoluulo ratsuväen miehiä kohtaan oli tipotiessään. Vuotta myöhemmin Saaprun kansakoululla Blickin käsky esikuntapäällikölleen on lyhyt ja ytimekäs.

”Koettakaa saada esikunta työskentelemään. Tähän asti lentokoneen surina on aina ollut merkki poteroon menosta. Koko esikunta on häipynyt ja sen jälkeen sitä on ollut vaikea saada taas jatkamaan toimintaansa.”

Siitä piti ratsumestari ja tuota pikaa majuri Ehrnrooth huolen.

 

Aarne Leopold Blick syntyi Ulvilassa helmikuun 3. päivänä vuonna 1894. Hänen vanhempansa olivat ratamestari Albert Blick ja Selma o.s. Lund.

Vuoden 1915 kesällä Kemin suomalaisen yhteiskoulun abiturientti Aarne Blick työskenteli kanslistina kaupungin poliisikamarilla. Hän oli mukana maanpetoksellisessa hankkeessa osallistumalla salaiseen etappitoimintaan. Suomalaisia nuorukaisia lähetettiin sotilaskoulutukseen Saksaan. Syksyllä Aarne Blick lähti perässä Lockstedtiin. Hän liittyi Preussin jääkäripataljoona 27:ään lokakuun 10. päivänä..

Pioneerikomppanian riveissä Blick taisteli asemasodassa Misse-joella ja Riianlahden rannikkoasemissa. Blick menestyi hyvin vuoden 1916 heinäkuun kuuluisassa Schmardenin taistelussa, jossa jääkäripioneerit kunnostautuivat. Jatkoa seurasi Aa-joen talvitaisteluissa.

”Ei ollut mikään ihme, että hänestä tehtiin 1916 Hilfsgruppenführer”, eversti Jorma Karhunen kertoi. ”Niin ponteva soturi pienikokoinen, tulisieluinen nuorukainen oli.”

Vuonna 1917 Blick komennettiin sadankahdenkymmenen muun jääkärin joukossa Liettuaan Polangenin erikoiskursseille. Samoille kursseille osallistuivat myös tulevat jääkärikenraalit Pietari Autti, Martti Wallenius ja Paavo Talvela. Sprengkommando Polangenissa jääkäreille opetettiin sabotaasia, räjäytystekniikkaa, viestitystä, kaukopartiointia sekä ylimalkaan kaikenlaisia vakoilu- ja hävitystoimia sekä "herjuuden" tekemistä.

 

Vänrikki Blick saapui Vaasaan jääkäreiden pääjoukon mukana helmikuun 25. päivänä vuonna 1918. Suomen vapaussota oli muuttunut veriseksi kansalaissodaksi. Aluksi Blick toimi 2. jääkärirykmentin joukkueenjohtajana ja maaliskuun lopusta lähtien komppanianpäällikkönä. Hän osallistui Kalevankankaan, Rajamäen, Tarpilan ja Raivolan rajuihin taisteluihin.

Kansalaissodan jälkeen Blick komennettiin opetusupseeriksi Viipurin upseerikokelaskursseille. Ylioppilastutkinnon hän suoritti vuonna 1918. Seuraavana vuonna hänet ylennettiin luutnantiksi ja siirrettiin Keski-Suomen rykmenttiin komppanianpäälliköksi.

Vuonna 1920 Blick ylennettiin kapteeniksi ja komennettiin sotaväen esikuntaan. Sotaväen päällikön, kenraalimajuri Kalle Wilkaman adjutanttina hän pääsi perehtymään valtakunnallisiin puolustuskysymyksiin.

Seuraavana vuonna Blick komennettiin jalkaväen aliupseerikoulun jalkaväkilinjan johtajaksi. Hän meni naimisiin Kerttu Maria o.s. Pyhälän kanssa. Pariskunta sai kaksospojat vuonna 1922, jotka kuitenkin kuolivat jo kapaloiässä, sekä Ritva-tyttären vuonna 1926.

Blick oli ahkera kynänkäyttäjä. Hän kirjoitti Suojeluskuntalaisen lehteen useita artikkeleita iskujoukkojen toiminnasta.

Blick toimi 1920-luvun puolivälissä Joensuun rajavartiolaitoksen komentajan apulaisena sekä Kainuun ja myöhemmin Salmin rajavartioston komentajana. Majuriksi Blick ylennettiin vuonna 1925.

 

Vuonna 1928 Blick kutsuttiin kadettikouluun vanhemmaksi taktiikan opettajaksi ja ylennettiin everstiluutnantiksi. Sotakorkeakoulun hän kävi vuosina 1932−1933. Diplomityön aiheena oli Viivytysoperaatio ja sen taktillinen suoritus meikäläisissä olosuhteissa.

Vuonna 1933 Blick nimitettiin taistelukoulun johtajaksi. Seuraavana vuonna hän kirjoitti Suomen Sotilasaikakausilehteen artikkelin viivytysoperaatiosta. Aarne Blick oli Erkki Raappanan, tulevan korpikenraalin tavoin erikoistunut suomalaiseen taktiikkaan taistelussa suurvaltaa vastaan suomalaisessa maastossa.

Vuonna 1936 Blick ylennettiin everstiksi ja määrättiin Savon jääkärirykmentin komentajaksi Käkisalmeen.

Jääkärieversti Blick oli saanut valmennuksensa talvisodan koettelemuksiin.

 

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen marraskuun 30. päivänä vuonna 1939. Puna-armeijan offensiivin painopiste oli aluksi Taipaleella, jota puolusti  eversti Viljo Kauppilan 10. divisioona. Eversti Blick komensi noin kahden ja puolen pataljoonan vahvuista osasto Blickiä Kiviniemen sillanpääasemassa Vuoksen etelärannalla.

Joulukuun 5. päivänä puna-armeija yritti panssarivaunujen tukemana useaan otteeseen vallata sillanpääaseman, mutta Blick piti puoliaan. Kun puna-armeijan hyökkäykset kerta kerran jälkeen voimistuivat, kolmannen armeijakunnan komentaja Erik Heinrichs antoi aamuyöllä luvan irtautua vesistön yli Vuoksen pohjoisrannalle.

2. luokan armeijankomentaja Vladimir Gröndahl johti itsenäisyyspäivän aamuna hyökkäystä suomalaisten linjoja vastaan. Pienen alkumenestyksen jälkeen hyökkäys tyrehtyi.

 

Joulukuun 15. päivänä kello 8.30 alkoi venäläisten suurhyökkäys Taipaleella voimakkaalla tykistövalmistelulla. Puolelta päivin hyökkäysvaunujen tukema jalkaväki lähti liikkeelle kahden divisioonan ja yhden panssariprikaatin voimin. Suomen tykistön vastavalmistelu onnistui hyvin ja vei hyökkäykseltä sen parhaan terän.

Taistelua kesti kolme päivää, joiden aikana puna-armeija menetti 35 panssarivaunua. Rintama rauhoittui usean päivän ajaksi.

Joulukuun 21. päivänä eversti Kauppila siirrettiin kotijoukkoihin ja divisioonan vs. komentajaksi määrättiin eversti Blick.

Joulupäivänä puna-armeija yritti uudestaan, tällä kertaa Suvannolla. Taisteluissa kunnostautui kapteeni Onni Saarelaisen Erillinen pataljoona 6, joka äärimmäisen uupuneena kykeni jopa rajuun vastahyökkäykseen. Se oli eräs viime sotiemme kuumimmista ja uskomattomimmista lähitaisteluista.

Puna-armeijan 4. divisioona jätti Suvannon jäälle ja pohjoisrannalle kaatuneiden lisäksi lähes koko divisioonan aseistuksen. Sotasaaliin kerääminen kesti useita vuorokausia.

 

Osa sotasaaliista oli merkillisesti kadonnut ja Blick lähetti tuoreen esikuntapäällikkönsä Adolf Ehrnroothin ottamaan selvää asiasta.

”Kyllä niitä konekiväärejä pitäisi siellä olla”, Blick evästi.

Ehrnrooth lähti matkaan.

”Kuulepas Eino, montako kivääriä sinulla on asemissa?” Ehrnrooth kysyi kolmannen pataljoonan komentajalta Eino Mülleriltä. Vihollinen oli hyökännyt Müllerin lohkolla.

”Kysytkö ystävänä vai esimiehenä?” Müller vastasi pää hieman kallellaan.

Asia selvisi, kolmannella pataljoonalla oli kolminkertainen kintiö konekivääreitä. ”No, senhän minä arvasin”, Blick sanoi. ”Sellainen se Eino on.”

Eino Müller oli palvellut Blickin alaisena Savon jääkärirykmentissä. Konekiväärit tasattiin muiden joukko-osastojen kanssa kaikessa sovussa.

Päämaja ei suostunut vahvistamaan eversti Ehrnroothin nimitystä Blickin esikuntapäälliköksi. Ehrnrooth määrättiin takaisin Uudenkirkon ryhmän esikuntaan. Mutta Blick ei antanut periksi. Tammikuun 9. päivänä armeijakunnan esikunnasta vihdoin saapui puhelinviesti, joka vahvisti Ehrnroothin nimityksen Blickin esikuntapäälliköksi.

Kaksi päivää myöhemmin Ehrnrooth ylennettiin everstiksi.

Vuoden vaihteessa divisioonien ja rykmenttien numerot Karjalankannaksella vaihdettiin vihollisen harhauttamiseksi. 10. divisioonasta tuli nyt 7. divisioona.

 

Tammikuun puolivälissä 7. divisioonan komentajaksi nimitettiin jääkärieversti Einar Vihma ja Blick siirrettiin Taipaleen lohkon komentajaksi. Syynä komentajavaihdokseen oli, että virkaiässä vanhemmalle Vihmalle piti saada oma divisioona. Blick ja Vihma tulivat hyvin toimeen keskenään.

Tuli raskas helmikuu 1940. Marsalkka Semjon Timošenko laittoi tuulemaan ja eversti Aarne Leopold Blick pani Taipaleella vastaan.

Blickin kuuluisia "keskiaikaisia" vastaiskuja pidettiin Suomen pelastuksena. Taipale kesti maaliskuun 13. päivään eli talvisodan loppuun saakka.

”Taipaleen puolustustaistelut kuuluvat talvisodan suurenmoisimpiin suorituksiin”, marsalkka Gustaf Mannerheim kirjoitti.

 

Jatkosodassa eversti Blick komensi aluksi 2. divisioonaa Tyrjän, Lahdenpohjan ja Sortavalan taisteluissa.

Syyskuun 14. päivänä vuonna 1941 Blick nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 11, samana päivänä kuin legendaarinen hakkapeliitta, eversti ja tuleva kenraali Aaro Pajari.

“Eversti Blickin komentamien joukkojen kunniakkaihin sotatoimiin lyö leimansa hänen henkilökohtainen oma-aloitteisuutensa ja peräänantamaton päättäväisyys”, kenraalimajuri Taavetti Laatikainen perusteli..

“Halliten esimerkillisellä tavalla alijohtajansa on hän juurruttanut heihin sitkeän tahtonsa ja tarmonsa ja henkilökohtaista urhoollisuutta osoittaen omalla olemuksellaan ratkaisevasti vaikuttanut joukkojensa suuriin saavutuksiin.”

Lokakuuta 3. päivänä Blick ylennettiin kenraalimajuriksi.

”Et kai milloinkaan ole unissasikaan voinut kuvitella, että Sinusta tulee kenraali!” Kerttu-vaimo kirjoitti. ”En minä ainakaan kaksikymmentä vuotta sitten morsiamenasi osannut laskea pidemmälle kuin että olin pienen ja mukavan kapteenin morsian.”

 

Alkuvuonna 1942 Saksan sotilasmahti oli hyvässä nousussa. Myös vastaleivottu kenraalimajuri halusi saada jotain näkyvää aikaiseksi.

Oivan kohteen tarjosi legendaarinen Ojasen bunkkeri. Se oli mahtava linnoitettu tukikohta linjojen edessä, niin sanottu Istrebitelj, hävittäjä, jolle ei edes tykistö mahtanut mitään. Nimensä bunkkeri oli saanut kapteeni Ojasesta, joka edellisen vuoden syyskuussa oli yrittänyt, ilmeisesti liian paljon rohkaisua nauttineena, valloittaa bunkkerin. Ojanen kaatui ja jäi roikkumaan piikkilankaesteelle kuin kuollut lintu.

Ojasen bunkkeri oli piikki kenraali Blickin lihassa. Maaliskuussa divisioonankomentajan kärsivällisyys loppui. Hän soitti komentopaikastaan jalkaväkirykmentti 7:n komentajalle, eversti Armas Kempille.

”Ojasen bunkkeri on vallattava ja tuhottava vielä maaliskuun aikana.”

Kempille tuli kiire, sillä elettiin maaliskuun 30. päivää.

Bunkkeri vallattiin, käskyn mukaan. Omat tappiot olivat kolme kaatunutta ja viisi haavoittunutta. Taistelupaikalle jäi räjäytetty bunkkeri ja 33 kaatunutta puna-armeijan sotilasta.

 

Vuosina 1942−1944 kenraali Blick toimi kuudennen armeijakunnan komentajana Aunuksessa. Perääntymisvaiheessa vuoden 1944 kesällä Blick riitaantui kenraali Paavo Talvelan kanssa.

”Joko Blick lähtee, tai minä”, Aunuksen ryhmän komentaja Talvela sanoi.

Blick lähti komentamaan "omaa" 2. divisioonaansa Vuoksen torjuntataisteluihin Äyräpäässä ja Vuosalmella. Blickiä pidettiin yleisesti viivytystaistelujen asiantuntijana.

”Tästä ei tulla yli”, oli mottona.

Puna-armeija pääsi kun pääsikin yli, mutta ei sen pidemmälle. Sitten tuli pysähdys. Se oli pitkälti Blickin ja eversti Kempin seuraajan, jalkaväkirykmentti 7:n komentajan, eversti Adolf Ehrnroothin ansiota.

 

Sotien jälkeen Blick toimi Suomen kaikkien rauhanajan divisioonien komentajana. Kenraaliluutnantiksi hänet ylennettiin vuonna 1947. Hän toimi neljä kertaa puolustusvoimien komentajan sijaisena. Blick siirtyi eläkkeelle 1. divisioonan komentajana vuonna 1954.

”Hänestä pidettiin, vaikka kurin, taisteluhengen ja sotilaallisen ripeyden oli hänen joukoissaan aina oltava korkeinta huippuluokkaa”, eversti Jorma Karhunen kertoi. ”Räiskähtelevä Aarne Blick sai lempinimekseen Pikkujättiläinen.”

Blick toimi Kansa taisteli − miehet kertovat -lehden päätoimittajana vuosina 1957−1961. Vielä sotien jälkeenkin “Ojasen bunkkeri” kiinnosti kenraalia, hän jopa tilasi siitä jutun lehteensä.

”Parasta kuunnella elävänä nämä jutut, joita ihmisistä kerrotaan”, Blick sanoi 70-vuotisjuhlissaan. Hän kuoli samalla viikolla, helmikuun 15. päivänä vuonna 1964. Hänet on haudattu Helsingin vanhalle hautausmaalle.

Everstin kirje talvisodan rintamalta

Kannaksella 14.2.1940

 

Rakkaat pulu ja Ritva!

 

Kirjoitin teille pari päivää sitten, mutta pukkaan tässä jälleen muutaman rivin kiittääkseni teidän viimeisestä kirjeestänne ja paketista, jossa olleet esineet ovat kauniita ja hyvin tehtyjä, että niitähän minä en raaski täällä korsu- ja ampumahautaelämässä käyttää.

Tiukat ovat olleet täällä paikat. Se minkä ryssä päivällä suorastaan pirullisen tykkitulen avulla onnistuu asemistamme nipistämään − ei sen enempää − sen me valtaamme öisin vastaiskulla takaisin. Väsyneitä ovat poikamme, mutta silti yhtä railakkaita kuin ennenkin. Ja sehän lohduttaa, että vielä väsyneempiä ovat ryssät, joiden tappiot mm. kahden viime päivän aikana ovat olleet vähintään yli 2 000 miestä asemien edessä, puhumattakaan tykistön kauempana survomista.

Kaikki keinonsa näyttää ryssä nyt panevan käytäntöön − paitsi ei kaasuja ja yhä uusilla voimilla tappioitaan täyttäneen, mutta rajansa on näillä keinoilla, kuten tänään vangiksi saatujen kertomuksista ilmenee. – No niin − kaikki hyvin toistaiseksi ja toivottavasti kaikki edelleenkin. – En jaksa tällä kertaa enempää. Rakkaat terveiset, jutit ja pusut teille kummallekin.

Utolta ja isiltä

 

Teksti: Robert Brantberg 1996, 2009

Wikipedia: Aarne Blick

Kansallisbiografia: Blick, Aarne

 

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Sanottua

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Talvisota

Sivukartta