Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Sanottua

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Talvisota

Sivukartta

 

Jalkaväenkenraali
Taavetti Laatikainen
Weilin+Göös

Taavetti Laatikainen 1886−1954

Weilin+Göös

Robert Brantberg

Sotakenraalit

21 suomalaisen sotakenraalin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 1998

Pokkari 2008

Robert Brantberg:
Sotakenraalit

 

Jalkaväenkenraali ja Mannerheim-ristin ritari Taavetti Laatikainen

Rautahermoinen savolainen

Lumisessa metsässä seisoo tukeva ja viiksekäs valkoturkkinen mies neljän konepistoolimiehen seurassa. Turkkimies osoittelee pakenevia venäläisiä paksulla ryhmysauvallaan. Äkkiä hän ojentaa sauvaansa.

”Ampukaa tuokin ryssä tuolta!”

Nopea konepistoolisarja tekee selvän puun takana lymyilevästä vihollisesta, joka vielä kaatuessaan pitää asettaan kädessä.

Maaselän ryhmän komentaja, kenraalimajuri Taavetti Pappa Laatikainen, 55, on käymässä etulinjassa.

 

Eletään vuoden 1941 itsenäisyyspäivän aamua, Suomen armeijan menestyksekäs revanssihyökkäys Karjalaan on lähes päättynyt. Karjalan kannas ja Aunus on vallattu. Panssarikenraali Ruben Lagus on marssinut Petroskoihin, kaupungin nimi on nyt Äänislinna. Mutta Vienassa ja Maaselällä taistellaan vielä.

Kenraali Taavetti Laatikainen on käymässä jääkärieversti Väinö Merikallion komentaman jalkaväkirykmentti 16:n kaistalla Äänisen pohjoispuolella. Ilmassa on pakkasen tuntua. Kenraali seisoo lumisessa metsikössä, lähistöltä kuuluu pulinaa ja kiistelyä. Laatikainen havahtuu mietteistään.

”Mistä on kysymys?” Laatikainen sanoo. ”Mitä porukkaa te olette?”

Korpraali Olli Kiukkonen kääntyy ja tunnistaa komentajansa.

”Herra kenraali!”

Käy ilmi, että Kiukkosen puoliryhmällä on käsky vaihtaa edellisen tehtävän jäljiltä pikakiväärinsä konepistooleihin, mutta tieto ei ollut mennyt perille ampumatarvikehuoltoon. Siitä kiista.

”Antakaa miehille konepistoolit”, Laatikainen käskee ja kysyy miesten seuraavaa tehtävää. Sitä ei ole.

”Tulkaa sitten mukaani.”

Kohta Maaselän ryhmän isällisen komentajan ryhmysauva heiluu ja alueelta pakenevat venäläiset saavat kyytiä, oikein Papan kädestä.

Sotien jälkeen väitetään, että Pappa ei viitsinyt käydä etulinjassa silkkaa laiskuuttaan, suuren ruhonsa vuoksi. Pötypuhetta.

 

Daavid Laatikainen, myöhemmin savolaiseen tapaan Taavetti, syntyi heinäkuun 27. päivänä vuonna 1886 Haukivuorella, Mikkelin ja Pieksämäen puolivälissä. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijä Taneli Laatikainen ja Ulla o.s. Tarkiainen. Taavetti pääsi ylioppilaaksi Jyväskylän klassisesta lyseosta vuonna 1906, luokkansa priimuksena, vaikka voimistelu ei oikein ottanut sujuakseen.

”Luulenpa, että voimistelun kymppiin ei ollut muuta estettä, kuin raskas ruho, joka ei tahtonut luonnistua kiepin tekoon, hyppyihin tai juoksuihin”, professori Lauri Tahko Pihkala, Laatikaisen luokkatoveri, kertoi.

Laatikainen valmistui Helsingin Aleksanterin-yliopistosta filosofian kandidaatiksi vuonna 1911 ja lähti Porin klassiseen lyseoon historian, suomenkielen ja latinan opettajaksi.

 

Vuoden 1915 joulukuussa nuorempi lehtori Laatikainen oli iltakävelyllä Porin kaduilla. Läheisestä kadunkulmasta kantautui tappelun melskettä. Kymmenkunta lyseon oppilasta oli käsikähmässä santarmien kanssa.

Tilanne oli käymässä vakavaksi, santarmit tavoittelivat jo sapeleitaan. Niinpä lehtori heittäytyi oppilaittensa avuksi "kauheasti karjaisten". Santarmit saivat kyytiä ja joutuivat vetäytymään poliisiaseman suojiin.

Taistelu oli voitettu, mutta Laatikainen oli varma siitä, että santarmit olivat tunnistaneet hänen pyylevän hahmonsa. Mikä eteen?

Seuraavana yönä kypsyi lopullinen päätös lähteä jääkäriksi Saksaan, kuten niin monet hänen toverinsa olivat tehneet. Aiemmin hän oli aristellut ikäänsä, olihan hän "jo" arvovaltainen 29-vuotias lehtori. Mutta nyt ei mikään auttanut, oli hyvä syy lähteä. Siitäkin huolimatta, että hänellä oli valmiina väitöskirjansa aihe: "Keisari Augustuksen suunnitelmat Rooman kaunistamiseksi".

Laatikainen lähti matkaan niin salaa, ettei edes morsian Julia Grönroos tiennyt matkasta.

Heti loppiaisen jälkeen Laatikainen ilmoittautui Lockstedtin leirillä Saksassa.

Kuri Jääkäripataljoona 27:ssä oli tiukkaa ja marssit rankat, mutta Taavetti saavutti hyvin pian lupsakan miehen maineen.

Vieläkin on parempi kuin kotona”, oli hänen mielilauseensa.

 

Venäjän rintamalla rakennettiin Gruppenführer Laatikaisen, Tahvon, johdolla osumankestäviä korsuja. Ryhmän oman korsun nimeksi tuli Karhunpillu. Tahvo oli korsussa jakamassa annospaperosseja ryhmälleen, kun ammus räjähti korsun nurkalla.

”Kuulittekos pojat, kun ryssä pieraisi”, Tahvo sanoi.

Seuraava ammus osui korsun katon suojavalliin ja sai aikaan melkoisen tärähdyksen.

”Tuo aasinhäntä ei sitten pysty muuhun kuin viuhahtelemaan”, Tahvo murahti ja jatkoi paperossien jakamista.

Taavetti Laatikainen sai Misse-joella, Riianlahdella ja Aa-joella jääkylmän miehen maineen.

 

Luutnantiksi ylennetty Taavetti Laatikainen saapui Vaasaan helmikuussa vuonna 1918 jääkärien pääjoukon mukana. Vapaussota oli muuttunut veriseksi kansalaissodaksi.

Huhtikuun 28. päivän aamu oli valkenemassa Viipurissa. Ensimmäisen jääkärirykmentin toisen pataljoonan komentaja, kapteeni Arvid Grönberg (vuodesta 1927 Kalsta) katseli kiikarillaan savuavaa kaupunkia.

”Meillä ei ole hyökkäystä varten tarpeeksi tietoa”, Grönberg mutisi itsekseen.

”Herra kapteeni, minä voin lähteä muutaman miehen kanssa patrullimatkalle”, adjutantti Laatikainen sanoi.

Muutaman tunnin kuluttua partio palasi matkaltaan terveenä ja hyväkuntoisena.

”Tilanne näyttää hyvältä”, partion johtaja ilmoitti. ”Tuolla vähän matkan päässä on talo, jossa juuri on tapettu porsas. Lupasivat meillekin paistia.”

Porsas syötiin, maksua vastaan, ja Viipuri vallattiin.

 

Sisällissodan jälkeen luutnantti Taavetti Laatikainen toimi Kaartin jääkäripataljoonan adjutanttina ja komppanianpäällikkönä. Hänet ylennettiin kapteeniksi ja määrättiin ensimmäisen pataljoonan komentajaksi Viipurin jääkärirykmenttiin.

Laatikainen meni vuonna 1919 naimisiin Julia Grönroosin kanssa, joka synnytti pariskunnalle kolme lasta. Esko Armas syntyi vuonna 1920, Kirsti Marjatta vuonna 1925 ja Erkki Antero, tuleva kenraali, vuonna 1928.

Joku huomasi, että Taavetti Laatikainen on koulutukseltaan opettaja. Vuoden 1921 toukokuussa hänet määrättiin reserviupseerikoulun 2. kurssin johtajaksi Haminaan ja ylennettiin majuriksi.

1920-luvulla Laatikainen niitti kunniaa RUK:n kehittäjänä, koulun maine oli kova. Pappa Laatikainen vaati menestystä opinnoissa, muuten uhkasi maitojuna.

Mutta kursseilla oli toinenkin puolensa. Laatikainen keskusteli mielellään oppilaittensa kanssa ja saavutti suosiota lupsakkaana savolaismiehenä. RUK:sta on lähtöisin hänen lempinimensä Pappa.

Kurssien ohjelma oli selkeä. Tietopuolisen opetuksen tuli käydä rinta rinnan ulko- ja sisäpalveluksen kanssa. Parina ensimmäisenä kuukautena pääpaino oli mieskohtaisella opetuksella, kolmena viimeisenä kuukautena miehistä kasvatettiin joukkueenjohtajia ja komppanianpäälliköitä. Laatikainen opetti itse taktiikkaa ja sotahistoriaa.

Taavetti Laatikaisen jälki näkyy vielä tänä päivänä RUK:ssa.

 

Everstiluutnantti Laatikainen määrättiin vuoden 1927 joulukuussa kadettikoulun johtajaksi. Everstiksi hänet ylennettiin seuraavana vuonna. Munkkiniemessä tuolloin sijainnut kadettikoulu oli surkeassa kunnossa.

”Nykyiset luokkahuoneet ovat suorastaan rikollisen ahtaat ja matalat”, Laatikainen kirjoitti koulun toimintakertomukseen. ”Loppupuolella tuntia on niihin tukehtua sekä oppilaat että opettajat.”

Laatikaisen mukaan taktiikan on oltava kaiken opetuksen runkona. Muiden aineiden tulee palvella taktiikan ymmärtämistä tai soveltamista. Kadettikoulussa oli tapana, että vanhemmat kadetit simputtivat nuorempiaan. Tähän Laatikainen puuttui kovalla kädellä.

”Simputus ei sisällä muuta kuin pennalismin sekoittamia, älyttömiä, nuorempaa kadettia raakamaisesti ivaavia ja häpäiseviä temppuiluja, joissa ei kasvatuksesta eikä huumorista ole rahtuakaan havaittavissa.”

Pappa Laatikainen suoritti sotakorkeakoulun vuosina 1931−1932, "vanhana miehenä", 45-vuotiaana. Opiskeluun kuului yövalvomista taktiikan tehtävien kimpussa. Mutta Pappa säilytti lupsakkaan luonteensa. Erään valvotun yön jälkeen Papan nähtiin iloisena kävelevän koulun käytäviä jalkojaan korkealle nostaen.

”On niin kevyt olo, kun ei tarvitse nukkua yöllä.”

Vuonna 1934 Laatikainen nimitettiin Karjalan kaartin rykmentin komentajaksi Viipuriin ja vuonna 1937 Turunmaan sotilasläänin komentajaksi. Vuonna 1938 kenraalimajuri Laatikainen määrättiin Helsinkiin 1. divisioonan komentajaksi.

 

Saksa hyökkäsi Puolaan vuoden 1939 syyskuussa ja lokakuussa Suomeen määrättiin ylimääräiset harjoitukset. Rauhan ajan divisioonista koottiin kolme prikaatia Viipurin itäpuolelle. Näistä muodostettiin Laatikaisen sodanaikainen 1. divisioona.

Marraskuun 30. päivänä vuonna 1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. Ensimmäinen divisioona oli ehkäpä kenttäkelpoisin joukko talvisodan alkaessa, se oli koottu asepalveluksessa olevista miehistä. Divisioona oli sotamarsalkka Gustaf Mannerheimin reservissä oleva iskujoukko.

Ensimmäisen divisioonan tiukimmat paikat olivat helmikuun alussa, kun venäläiset yrittivät läpimurtoa Summan kylän alueella. Vastassa oli puolenkymmentä vihollisdivisioonaa. Puna-armeijan onnistui aluksi saada vain paikallisia läpimurtoja, jotka lyötiin takaisin.

Helmikuuta 11. päivänä puna-armeijan 123. divisioona murtautui läpi suomalaisen 3. divisioonan lohkolla ja myös 1. divisioona joutui vetäytymään niin sanottuun väliasemaan, jossa taisteltiin kymmenen päivää. Lopulta suomalaiset vetäytyivät Viipurista Kuparsaaren kautta Vuokselle kulkevalle linjalle, jossa käytiin ankaria taisteluja sodan loppuun saakka.

 

Taistelut riehuivat kuumana helmikuun 19. päivänä. Laatikainen piti komentopaikkaansa Heinjoen pappilassa, paikalle saapui Laatikaisen vanha jääkäriystävä, eversti Armas-Eino Martola. Laatikainen oletti, että Martola oli tullut vakoilemaan päämajan laskuun ja vastasi vastahakoisesti Martolan kysymyksiin.

”Mitä sinä oikein olet tullut tänne tarkastelemaan”, Laatikainen kysyi ärtyneenä.

Seurasi hiljainen hetki.

”Minusta pitäisi tulla tämän divisioonan komentaja”, Martola sanoi lopulta.

Pappa meni nolon näköiseksi. ”Älä hemmetissä, mihinkä minä sitten joudun?”

”Sinustahan tulee uuden ensimmäisen armeijakunnan komentaja.”

Pappa ilahtui selvästi, hän oli luullut, että hänet siirretään hyllylle. Sen sijaan tuli komea ylennys.

Laatikainen ehti toimia runsaat kaksi viikkoa ensimmäisen armeijakunnan komentajana. Vihollisuudet lopetettiin maaliskuun 13. päivänä kello 11. Suomen sataviisi päivää kestänyt sota suurvaltaa vasten oli päättynyt.

 

Saksa hyökkäsi Venäjälle kesäkuun 22. päivänä vuonna 1941, Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat Suomen kaupunkeja kolme päivää myöhemmin. Pommitusten laajuutta kuvaa se, että ilmatorjunta ampui alas 26 venäläiskonetta.

”Suomi on nyt sodassa”, pääministeri Jukka Rangell totesi eduskunnassa.

Kenraalimajuri Taavetti Laatikaisen komentama toinen armeijakunta hyökkäsi kolmen divisioonan voimin Kannaksella heinäkuun 31. päivänä.

”Siellä se nyt ryssän parta palaa”, Pappa Laatikainen totesi saunaporukalle hyökkäystä seuraavana päivänä, suomalaisten tykkien jylyssä.

Jääkärieversti Aarne Blickin 2. divisioona saavutti Laatokan rannan Lahdenpohjassa runsaassa viikossa. Laatikainen sai käyttöönsä neljännen divisioonan ja käskyn jatkaa hyökkäystä Vuoksen-Suvannon linjalle.

Kolmen viikon kuluttua toinen armeijakunta oli jo vallannut Käkisalmen ja edennyt Taipaleenjoelle ja Vuokselle, jonka 18. divisioona ylitti hakkapeliittaeversti Aaro Pajarin komennossa häikäilemättömästi Hopeasalmen kohdalla 17.–18. päivinä elokuuta.

”Tavoite saavutettu, Laatikainen ilmoitti päämajalle 23. päivänä elokuuta.

Vanhan rajan toinen armeijakunta saavutti 31. päivänä elokuuta Keski-Kannaksella. Kannaksen takaisinvaltaus oli kestänyt kuukauden päivät.

 

Lokakuussa Laatikaiselle ojennettiin päämajassa Mannerheim-risti. Samalla Mannerheim antoi Laatikaiselle seuraavan tehtävän, toisen armeijakunnan piti hyökätä Maaselällä Seesjärvelle ja Ääniselle.

Kolmessa viikossa Laatikaisen armeijakunta eteni 90 kilometriä. Itsenäisyyspäivän aattona majuri Jouko Hynnisen jääkäripataljoona 3 tunkeutui Karhumäkeen.

”Katsos perhana sitä poikaa”, Pappa kommentoi Hynnisen hyökkäystä. ”Kun se oli vänrikkinä Mikkelissä, ei siitä tahtonut tulla oikein mitään. Se oli vähän sellainen laiskan sutjakka. Mutta katsos, katsos, kun menee nyt noin hyvin.”

Laatikaisen armeijakunnasta muodostettiin Maaselän ryhmä. Tammikuun 16. päivänä vuonna 1942 Laatikainen ylennettiin kenraaliluutnantiksi. Onnittelijoita riitti, mutta Pappa otti vastaan lähetystöt villapaidassa.

”Katsokaas, kun on tuo lyyssi pesussa.”

Alkoi asemasota. Taavetti Laatikaisen poika Esko Armas kaatui vuonna 1942.

Keväällä 1944 Suomen joukkoja vahvistettiin Kannaksella, tulevaa suurhyökkäystä uumoillen. Kenraaliluutnantti Laatikainen määrättiin arvioidussa painopistesuunnassa olevan neljännen armeijakunnan komentajaksi.

 

Armeijankenraali Leonid Govorov käynnisti puna-armeijan hyökkäyksen Kannaksella kesäkuun 9. päivän aamulla. Ajankohta ja seuraavana päivänä alkaneen suurhyökkäyksen voimakkuus yllättivät Laatikaisen. Jälkeenpäin on pohdittu, oliko syynä tähän neljännen armeijakunnan tiedustelun taitamattomuus vai päämajan pumpuliin käärityt tilannearviot?

Toisaalta Tauno Kuosa toteaa A.F. Airo -kirjassaan, että etulinjan joukot olivat varmoja hyökkäyksen tulosta.

”Vai nyt ne sen aloittivat”, Pappa totesi rauhallisesti esikuntapäällikölleen, everstiluutnantti Yrjö Hautalalle.

Venäläiset hyökkäsivät Kannaksella noin parinkymmenen jalkaväkidivisioonan voimin. Tykistön jyly kantautui Mikkeliin asti, kahdensadan kilometrin päähän. Raskaiden panssarivaunujen ja yli tuhannen pommitus-, hävittäjä- ja maataistelukoneen avulla puna-armeija pakotti Laatikaisen armeijakunnan vetäytymään niin sanottuun VT-asemaan.

Kesäkuun 14. päivänä venäläiset mursivat tämänkin aseman Kuuterselällä. Viipuri menetettiin kesäkuun 21. päivänä. Viimeisen suurhyökkäyksen Laatikaisen armeijakunnan lohkolla venäläiset aloittivat neljä päivää myöhemmin Tali-Ihantalan alueella.

Sota ei kuitenkaan ollut pelkkää vetäytymistä. Kesäkuun 27. päivänä suomalaiset onnistuivat saartamaan 2−3 puna-armeijan divisioonaa pussiin. Pussin suulla Laatikaisen joukot olivat vain kilometrin päässä toisistaan.

”Kun olisi enemmän joukkoja”, kenraali puhisi tilannekartan edessä posket hehkuen.

”Tästä tulisi aikamoinen kaappaus”, Pappa hehkutti, kuin pahankurinen pikkupoika.

Voimia ei ollut.

Kesäkuun lopulla armeijakunta vetäytyi muutaman kilometrin Ihantalanjärven tasalle. Hyökkääjän into laantui ja sota muuttui asemasodaksi.

 

Laatikainen osoittautui kesällä 1944 varovaiseksi komentajaksi, joidenkin mielestä jopa liian varovaiseksi. Pappa ei kuitenkaan halunnut pelata uhkapeliä, hän toimi varman päälle.

”Hänellä oli erinomaisen hyvät hermot, ei niitä järkyttänyt mikään,” kenraali Armas-Eino Martola kertoi.

Välirauha solmittiin Moskovassa 19. päivänä syyskuuta.

”Ei milloinkaan Pohjolan historiassa ole pyritty ratkaisuun niin tiivistetyin ja valtavin voimankeskityksin kuin puna-armeija Kannaksella”, Laatikainen totesi päiväkäskyssään.

Koko hyökkäyksen paine kohdistui IV armeijakuntaan, jonka toimesta tapahtunut hyökkäyksen pysähtyminen loi edellytykset rauhalle ilman antautumista. Puristan lujalla otteella kättänne.”

 

Sodan jälkeen moni suomalainen kenraali osoitti valvontakomission upseereille heidän paikkansa, Laatikainen heidän joukossaan. Suomi ei ollut miehitetty maa.

Vuoden 1944 lopulla valvontakomission puheenjohtajan, kenraalieversti Andrei Ždanovin lähin mies, eversti Rassadnikov, vieraili Laatikaisen 3. divisioonan komentopaikalla Lappeenrannassa. Eversti oli kovan miehen maineessa.

”Meillä on juuri päivällisaika”, Laatikainen sanoi ensimmäisen tarkastuspäivän jälkeen Rassadnikoville. ”Sopisiko tuollainen vaatimaton sotilasateria?”

”Puna-armeijassa on tapana ensin tehdä työt ja sitten huvitella,” Rassadnikov vastasi mahtipontisesti.

Tiukkaa tarkastusta kesti kolme päivää, ilmapiirikin lauhtui jonkin verran.

”Herra kenraali, nyt meillä olisi aikaa jäädä päivälliselle”, eversti ilmoitti ystävällisesti tarkastuksen jälkeen.

”Niin, mutta meillä ei ole ruoka-aika”, Taavetti pamautti rauhaansa häirinneelle everstille.

Vuonna 1945 Laatikainen määrättiin maavoimien komentajaksi. Taavetti Laatikainen jäi eläkkeelle jalkaväen tarkastajan virasta vuoden 1948 kesällä ja muutti Mikkeliin.

Jalkaväenkenraaliksi vuonna 1948 ylennetty Taavetti Laatikainen kuoli Mikkelissä huhtikuun 15. päivänä 1954. Hänet on haudattu Mikkelin Harjun hautausmaalle.

Savolaisia kenraalijuttuja

Pappa on seuraamassa Reserviupseerikoulun taisteluharjoitusta. Oppilaat etenevät turhan varovasti.

Eteenpäin vaan!” Pappa huutaa. ”Ei sodassa yleensä kuole!”

 

Pappa huomaa, että joillakin RUK:n oppilailla on taskumatti mukanaan talviharjoituksissa.

”Se on pojat niin, että viinan juonti on kuin housuihinsa kusisi”, Pappa ilmoittaa. Ensin se lämmittää ja sitten alkaa palella.”

 

Eversti Taavetti Laatikainen istuu iloisessa upseeriporukassa Haminan Seurahuoneella.

”Vaimonne pyytää everstiä puhelimeen, tarjoilija ilmoittaa.

”Oletteko nähneet Grönroosin Julian miestä täällä?” Pappa kysyy seurueelta.

Kaikki kieltävät, tarjoilija menee takaisin puhelimeen. Hetken kuluttua Julia ilmestyy ovelle ja silloin Taavettia viedään.

 

Kolmannen divisioonan esikuntapäällikkö, majuri Wolf H. Halsti, on käymässä armeijakunnan komentopaikalla. Halstin ääni on käheä, tuskin kuuluva.

”Mikäs äänen on vienyt?” Pappa kysyy.

”Kuuro komentaja ja telttamajoitus, herra kenraali.”

3. divisioonan komentaja, kenraalimajuri Aaro Pajari, oli erittäin huonokuuloinen.

 

Pappa Laatikainen esittelee Salpalinjaa valvontakomissiolle.

”Tässä näette Salpalinjan, missä me panemme pirusti hanttiin, kun seuraavan kerran hyökkäätte meidän kimppuumme”, Pappa sanoo venäläiselle everstille.

Venäläinen on herrasmies ja pysyy hiljaa.

 

Teksti: Robert Brantberg 1995, 2009

 

Wikipedia: Taavetti Laatikainen

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Sanottua

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Talvisota

Sivukartta