Etusivu

Romaanit

Mannerheim

Elämäkerrat

Pienoiselämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

Kenraalimajuri Frans Uno Fagernäs

Frans Uno Fagernäs 1894−1980

Robert Brantberg

 

Kenraalimajuri

Uno Fagernäs

 

Pohjalainen talonpoikaiskenraali

Suomi taistelee olemassaolostaan Laatokan rannalla keskiviikkona 6. päivänä maaliskuuta vuonna 1940. Armeijankomentaja Vladimir Kurdumovin 15. armeija on saanut käskyn avata huoltoyhteys Kitilässä saarrettuna olevaan punadivisioonaan. Kurdumjovin hyökkäysura kulkee Laatokan pohjoisrannikon kalliosaarten kautta.

Punatykistö aloittaa aamulla murhaavan tulivalmistelun. Tuntia myöhemmin saaria pommitetaan lentokoneilla. Everstiluutnantti Uno Fagernäs seisoo voimattomana rannalla parinsadan metrin päässä Maksimansaaresta.

”Lopuksi viisikymmentä panssarivaunua piiritti saaren ja tuhosi joukkomme lähes täysin”, Fagernäs kertoi. ”Katselin murhenäytelmää kyyneleet silmissä.”

 

Joukoilla on käsky puolustaa saaria viimeiseen mieheen. Näin tapahtuu kirjaimellisesti, useita komppanioita tuhoutuu täydellisesti. Vain rippeet puolustajista pääsee turvaan. Huoltotie Kitilän mottiin on avattu.

Laatokan rannikon taistelutannerta on sanottu unohdetuksi rintamaksi. ”Yksikään vastuullinen henkilö ei käynyt rintamalohkolla”, Fagernäs kertoi. ”Kuitenkin armeijakunnan esikunnalle olisi pitänyt olla selvää, että venäläiset sodan loppuvaiheessa keskittivät Pitkärantaan suunnattomia hyökkäysjoukkoja. He aikoivat kiertää Laatokan jäälakeuksien kautta Karjalan kannaksen puolustajien selustan.”

Talvisodassa venäläisten ylivoima ei missään ollut niin murskaava kuin Pitkärannassa, ei edes Summassa tai Taipaleella. Rintamalla oli kahdeksan punadivisioonaa suomalaisten kahta vastassa. Armeijankomentaja Kurdumov oli keskittämässä selustahyökkäykseen moottoroidun jalkaväkidivisioonan ja kolme maahanlaskuprikaatia.

Mutta rintama kesti rauhan tuloon maaliskuun 13. päivään asti. Ansio siitä on pitkälti Uno Fagernäsin.

”Pataljoonani jauhettiin kukin vuorollaan rikki”, Fagernäs kertoi. ”Reservinä oli kaksi työkomppaniaa, jotka oli haalittu kokoon vankilakundeista. Heillä oli aseinaan vain kirveitä, sahoja, peltisaksia ja lumikolia. He varastivat aseet kaatuneiden venäläisten kangistuneista käsistä ja taistelivat kuin urhot kauhavalaiset puukot lähitaisteluaseina. Heidät armahdettiin sodan jälkeen.”

SAKSAN JÄÄKÄRI

Frans Uno Fagernäs syntyi yksitoistalapsisen perheen neljäntenä lapsena torstaina maaliskuun 1.päivänä vuonna 1894 Suomen suurruhtinaskunnan Teerijärvellä. Hänen vanhempansa olivat manttaalitalonpoika Anders Simoninpoika Fagernäs ja Josefina (Fina) Mattsintytär Bredbacka. Uno kirjoitti ylioppilaaksi Pietarsaaren ruotsinkielisestä reaalilyseosta vuonna 1914. Hän lähti lukemaan lääketiedettä Keisarilliseen Aleksanterin yliopistoon Helsinkiin. Tuona kesänä syttyi maailmansota.

Opinnoista ei maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi tullut mitään, Fagernäsin aika kului Ostrobotnian poliittisissa keskusteluissa. Hän päätti serkkunsa Rafael Bergin kanssa lähteä Saksaan sotilaskoulutukseen. Pojat ilmoittivat passiviranomaisille matkustavansa Tukholmaan opiskelemaan. Passit myönnettiin ja serkukset matkustivat vuoden 1915 alussa Ruotsiin Tornion kautta. Helmikuun lopulla he ilmoittautuivat Lockstedtissa. Sotilaskurssi oli naamioitu partiolaisleiriksi, polvihousuiset suomalaiset olivat Pfadfindereitä.

Keisari Vilhelm II päätti vuoden 1915 syksyllä laajentaa koulutusjoukon pataljoonaksi ja Fagernäs ylennettiin Hilfsgruppenführeriksi, ryhmän varajohtajaksi. Tammikuussa hän oli Gruppenführer. Keväällä suomalaisjoukosta muodostettiin Preussin jääkäripataljoona 27, joka komennettiin itärintamalle Riian eteläpuolelle. Komennusta jatkui vuoden 1917 helmikuuhun. Pataljoona vedettiin rintamalta Libauhin ja Fagernäs suoritti upseerikurssin.

Suomi julistautui itsenäiseksi 6. päivänä joulukuuta. Joulupäivänä Fagernäs ylennettiin Zugführeriksi, joukkueenjohtajaksi. Hän liittyi Suomen armeijaan, ylennettiin kapteeniksi ja saapui jääkäreiden pääjoukon mukana Vaasaan 25. päivänä helmikuuta. Sisällissodassa Fagernäs osallistui Kämärän ja Viipurin taisteluihin komppanianpäällikkönä ja pataljoonankomentajana.

Sodan jälkeen Fagernäs toimi pataljoonankomentajana Porin rykmentissä. Vuonna 1919 Fagernäsin pataljoona komennettiin rauhoittamaan Ahvenanmaata, jonka asemaa parhaillaan käsiteltiin Kansainliitossa. Jouluaattona hänet ylennettiin majuriksi.

Seuraavan vuoden kesällä Fagernäs meni naimisiin serkkunsa, Kruunupyyn rovastin tyttären Agnes Bergin kanssa. Pariskunnalle syntyi kaksi poikaa ja tyttö, Thorleif vuonna 1921, Ole 1926 ja Harriet 1930. Fagernäs suoritti sotakorkeakoulun 2. kurssin ja ylennettiin everstiluutnantiksi vuoden 1926 itsenäisyyspäivänä.

PRESIDENTTI MÄÄRÄSI

Mäntsälän kapinan aikana vuonna 1932 Fagernäs oli Kaartin jääkäripataljoonan komentajana Vaasassa. Presidentti Pehr Svinhufvud soitti Fagernäsille ja määräsi hänet riisumaan Jyväskylään kokoontuneet parisataa lapuanliikkeen kannattajaa aseista. Presidentti kääntyi Fagernäsin puoleen, koska tämän esimies, eversti Juho Heiskanen oli kuten moni muukin jääkäriupseeri ”tavoittamattomissa”.

Saatuaan tietää asiasta lapualaiset takavarikoivat Vaasan seudun kaikki autot, mutta Fagernäs tilasi erikoisjunan, johon hän lastasi vahvennetun komppanian, kaksi jalkaväkitykkiä ja kaksitoista konekivääriä. Kun juna lähestyi Jyväskylää, Fagernäs kiipesi junan veturiin.

”Väsyneet ja partaiset miehet antautuivat ilman vastarintaa”, Fagernäs kertoi. ”He tiesivät, että peli oli menetetty.”

Puolustusvoimat siirtyivät uuteen aluejärjestelmään ja Fagernäs nimitettiin Hämeenlinnan sotilaspiirin päälliköksi vuonna 1933. Hän kyllästyi virkaansa ja vuonna 1938 hänestä tehtiin omasta pyynnöstään Vaasan suojeluskuntapiirin päällikkö.

Suomi oli ajautumassa sotaan vuoden 1939 syksyllä. Piiripäällikkönä Fagernäs huolehti kutsunnoista alueellaan. Hänet määrättiin hoitamaan rannikkopuolustusta Porin ja Oulun välisellä Pohjanmaan rannikkolohkolla. Talvisota syttyi marraskuun 30. päivänä.

RYSSÄT AIKOVAT KATKAISTA SUOMEN

Fagernäs istui Pietarsaaren kaupunginhotellissa hyvän ystävänsä kanssa eräänä joulukuun puolivälin sunnuntaina. Yhtäkkiä hän sai kiireisen puhelun kotijoukkojen komentajalta, kenraali Lauri Malmbergiltä.

”Ryssät aikovat katkaista Suomen vyötärön kohdalla, Malmberg sanoi. ”Kenraali Tuompo ja päämaja ovat pyytäneet apua. Sinun on välittömästi matkustettava Kemiin ja otettava komentoosi reservirykmentti. Sen jälkeen marssit Suomussalmelle auttamaan eversti Siilasvuota. Hänellä on vain muutama pataljoona ja vastassa on kaksi punadivisioonaa.”

Fagernäs tarkasti maanantaina joulukuun 18. päivänä alokkaista ja 40-vuotiaista miehistä koostuvan Jalkaväkirykmentti 64:n Kemissä. Näky oli lohduton. ”Miehiltä puuttuivat sekä päällystakit että teltat”, Fagernäs kertoi. ”Vanhoilla pyssyillä olisi tuskin osunut edes venäläisiin eukkoihin.”

Vastaanottotarkastus pidettiin Koivuharjun koulun pihalla. ”Onko kellään valittamista?” Fagernäs kysyi.

Rivistä astui eteen nuori mies. ”Meillä on niin huonot kiväärit!”

Fagernäs myönsi, että niin oli. ”Mutta ryssällä on hyvät aseet. Vaihtakaa itsellenne paremmat!”

Kahden tunnin kuluttua rykmentti lähti rintamalle.

RAATTEEN TIELLÄ

Eversti Hjalmar Siilasvuo käynnisti vastahyökkäyksen Suomussalmella joulukuun 27. päivänä. Fagernäs komensi kahta pataljoonaa, jotka onnistuivat saartamaan venäläisten 163. divisioonan Kiantajärven rannalle Hulkonniemeen. Pääosa punadivisioonasta pääsi pakoon jäätyneen järven kautta kohti Juntusrantaa.

Divisioona menetti suurimman osan kalustostaan, muun muassa neljäkymmentä tykkiä, kaksikymmentä panssarivaunua, satoja kuorma-autoja, panssaritykkejä ja keveitä aseita. Pyssyt oli nyt otettu viholliselta.

Raatteen tiellä odotti apuun rientänyt venäläisten 44. divisioona. Siilasvuon esikuntapäällikön Alpo Marttisen taktiikkana oli paloitella punadivisioona osiin ja tuhota se. Kapteeni Marttinen marssitti joukot tien eteläpuolella olevaa järveä pitkin asemiin kahdeksi hyökkäyskiilaksi, josta toista komensi Fagernäs. Kolme päivää kestäneiden rankkojen taistelujen jälkeen ukrainalainen Sininen divisioona oli tuhottu 7. päivänä tammikuuta.

PYJAMA JA PULLO KONJAKKIA

Fagernäsin rykmentti siirrettiin Laatokan Karjalaan tammikuun puolivälissä auttamaan kenraalimajuri Woldemar Hägglundia. Kireä 40 asteen pakkanen verotti ankarasti Fagernäsin rykmenttiä marssin aikana. Pahiten kärsineestä pataljoonasta joutui toistasataa miestä kenttäsairaalaan jalkojen paleltumisen vuoksi.

”Saavuin Suistamoon Hägglundin esikuntaan”, Fagernäs kertoi. ”Komentaja istui pyjama päällään ja tohvelit jalassa. Pöydällä oli pullo konjakkia. Hägglund ei ollut siinä kunnossa, että olisi kartalta voinut näyttää, missä hänen joukkonsa sijaitsivat. Mutta esikuntapäällikkö tuli avuksi.”

Fagernäs kunnostautui sitkeissä mottitaisteluissa. Hän komensi Pitkärannan taisteluissa parhaimmillaan kuutta vajaalukuista pataljoonaa. Vastassa oli kolme venäläistä divisioonaa, yksi ratsuväkidivisioona sekä kolme raskasta patteristoa. Mottitaistelut jatkuivat pari kuukautta rauhantekoon asti 13. päivänä maaliskuuta.

Talvisodan ansioistaan Fagernäs ylennettiin everstiksi 4. päivänä huhtikuuta. Ylipäällikkö Gustaf Mannerheim olisi halunnut ylentää Fagernäsin suoraan kenraalimajuriksi, joka oli tapana Venäjän tsaarin armeijassa, mutta se ei päämajan byrokraateille käynyt. ”Kyllä hän vielä ehtii”, kenraaliluutnantti Erik Heinrichs sanoi.

KOHTI VIENAA

Jatkosodan aattona Fagernäs oli Pohjois-Pohjanmaan sotilasläänin komentajana Oulussa. Liikekannallepanossa hänestä tuli 3. divisioonan komentaja. Divisioona kuului kenraalimajuri Hjalmar Siilasvuon armeijakuntaan, joka oli alistettu saksalaisille. Fagernäs sai kenraalieversti Nikolaus von Falkenhorstilta käskyn ylittää raja Raatteen kohdalta ja edetä Uhtuan kautta Vienan Kemiin.

Etwas zu fragen?” Falkenhorst kysyi lopuksi. ”Onko kysyttävää?”

”Mitä joukkoja on divisioonani pohjois- ja eteläpuolella?”

Das ist scheiβegal, se on täysin yhdentekevää. Parin viikon kuluttua seisomme voittajina Vienanmeren rannalla.”

Operaatio Barbarossa käynnistyi 22.päivänä kesäkuuta vuonna1941, kun Saksa hyökkäsi itään. Fagernäsin komentama ryhmä F hyökkäsi Raatteessa viikkoa myöhemmin. Rohkaistakseen miehiään Fagernäs järjesti näyttävän alkuoperaation.

”Olin edellisyönä lähettänyt pataljoonan venäläisten selustaan”, Fagernäs kertoi. ”Tueksi sain eskaaderin Stuka-pommikoneita. Kun pommit räjähtelivät Vasovaaran yllä, hyökkäys aloitettiin. Venäläisten etuvartio ehti tuskin räpäyttää silmiään, kun koko pataljoona oli jo pyyhkäisty pois. Esitin näytelmän, jotta sotilaani saisivat sen käsityksen, että tämä sota oli lastenleikkiä verrattuna talvisotaan.”

Muutamaa päivää myöhemmin miehet epäröivät hyökätä erään sillan yli. ”Hyppäsin taisteluvaunuun”, Fagernäs kertoi. ”Sain mukaani poikani Turren, joka tuolloin oli divisioonani esikunnassa. Ryntäsimme panssarivaunulla divisioonan kärjessä Haapavaaraan. Taistelun melskeessä ja luotisateessa menetin suikkalakkini.”

HIMMLER PÖYDÄN ALLE

Fagernäs valtasi Vuokkiniemen 10. heinäkuuta. ”Valtausta juhlittiin Helsingissä asti”, Fagernäs kertoi. ”Elias Lönnrot oli kirjoittanut suuren osan Kalevalasta Vuokkiniemessä. Kalevala-seuran hallitus saapui vierailulle, seurueen mukana oli jopa hallituksen jäseniä. Minut oli kutsuttu kunniavieraaksi, mutta oli tärkeämpää tekemistä, koska taistelut jatkuivat.”

Mitä lähemmäksi Uhtuaa tultiin, sen kovempi oli vastarinta. Hyökkäys pysähtyi, kun Fagernäsiltä vietiin joukkoja hyökkäyksen painopistesuuntaan Kiestinkiin. Sota muuttui asemasodaksi.

Vuoden 1942 maaliskuussa kenraali Hjalmar Siilasvuo täytti viisikymmentä vuotta. Myös Reichsführer-SS Heinrich Himmler kävi onnittelemassa kenraalia Vienan korvessa. Lumipyry myöhästytti Himmleriä monta tuntia. Päivällisaika tuli ja meni, Himmler joutui tyytymään sikariin. Vierailu päättyi siihen, että Fagernäs ja muut upseerit joivat Himmlerin pöydän alle. ”Todettiin, ettei hän mikään yli-ihminen ole”, Fagernäs kertoi. ”Vaikka usein yritti sellaista esittää.”

Fagernäs ylennettiin kenraalimajuriksi vuoden 1942 marraskuussa. Seuraavan vuoden lokakuussa hänet siirrettiin Maaselän kannakselle 1. divisioonan komentajaksi Karhumäelle. Kun toiminta venäläisten puolella vilkastui, Fagernäs perusti erityistehtäviä varten jääkärikomppanian, jonka päällikkönä oli luutnantti Lauri Törni.

Fagernäs juhli 50-vuotispäiväänsä rintamalla. Venäläisten suurhyökkäys alkoi vuoden 1944 kesäkuussa. Kesäkuun 20. päivänä ylipäällikkö Gustaf Mannerheim määräsi joukot vetäytymään myös Aunuksen ja Maaselän kannakselta. Venäläiset pysäytettiin Tolvajärvelle, jonne rintama vakiintui aselepoon asti. Heinäkuussa Törni nimitettiin Fagernäsin esityksestä Mannerheim-ristin ritariksi.

Jatkosodan jälkeen Fagernäs toimi Pohjois-Suomen ja myöhemmin Pohjanmaan sotilasläänin komentajana. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1954 ja muutti vaimonsa kanssa Pietarsaareen.

Uno Fagernäs kuoli lokakuun 31. päivänä vuonna 1980 Vaasassa.

 

Kirjallisuutta: Helge Smedjebacka: Jääkärikenraalin elämä – F.U. Fagernäs 1894 - 1980, Klassikkokustannus Oy 2002.

 

Teksti: Robert Brantberg 2005, 2009

 

Etusivu

Romaanit

Mannerheim

Elämäkerrat

Pienoiselämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivun alkuun