Etusivu

Romaanit

Mannerheim

Elämäkerrat

Pienoiselämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

Kenraaliluutnantti Woldemar Hägglund

SA-kuva

Woldemar Hägglund 1893−1963

Robert Brantberg

 

Kenraaliluutnantti

Woldemar Hagglund

 

Petroskoin valtaaja

 

Saksa ja Venäjä ovat vuoden 1917 syksyllä käyneet suursotaa neljättä vuotta. Lauantai-iltana marraskuun 17. päivänä sää on Loviisan edustalla tyyni. Kello seitsemän pimeältä ulapalta näkyy kolmen minuutin valkoinen, sitten saman kestoinen punainen valomerkki.

Mitään muuta ei näy tapahtuvan. Kello yhdeksän valomerkit toistuvat. Nyt Hamnskärin luodolta välähtää valkoista valoa kolmen sekunnin välein. Luodolta lähtee muutama moottorivene ulapalle, jossa saksalainen sukellusvene UC 57 odottaa.

Moottoriveneisiin kuormataan neljä tonnia rahtia; räjähteitä, aseita sekä radio- ja sähkötyslaitteita. Mukana ovat tarkat piirustukset useasta rautatiesillasta.

Veneisiin astuu myös kuusi jääkäriä, joiden johtajana on Zugführer Woldemar Hägglund. He ovat matkalla Suomen suurruhtinaskuntaan räjäytystöihin.

 

Saksa oli päättänyt lähettää aseita ja räjähdysaineita sukellusveneellä Suomeen vuoden 1917 syksyllä. Tarkoituksena oli katkaista Viipurin ja Pietarin välinen rautatie sekä Muurmannin rata. Sukellusvene UC 57 oli nykyaikainen alus, jossa oli yksi perä- ja kaksi keulatorpedoa, miinoja sekä kannella oleva 88 mm tykki. Laivan päällikkönä oli kapteeniluutnantti Friedrich Wissmann. Vene oli jo ehtinyt kunnostautua kauppasodankäynnissä, tiedustelussa ja miinanlaskussa.

Jääkärit majoittuivat sukellusveneeseen Danzigin satamassa sunnuntaina marraskuun 11. päivänä. He nukkuivat yön sukellusveneen kattoihin ripustetuissa verkoissa. Maanantaina veneeseen lastattiin rahtitavara.

MIINAKENTTIEN KAUTTA

Sukellusvene lähti satamasta iltapäivällä. Itämeri oli täynnä saksalaisten ja venäläisten miinakenttiä. Porkkalan ja Naissaaren välille oli sodan loppuun mennessä upotettu yli kymmenentuhatta miinaa, muista kentistä puhumattakaan. Miinoituksia tehostettiin sukellusveneverkoilla. Miinakenttiä vältellen alus suuntasi Gotlannin kautta Suomen eteläisimmälle majakalle Bogskärille. Vaarallisin osuus oli edessä, miinakentät oli alitettava kuudenkymmenen metrin syvyydessä.

Pohjaan ankkuroitujen miinojen vaijerit kolisivat sukellusveneen kyljissä. Kun alus oli kulkenut kolmisen tuntia, se tarttui sukellusveneverkkoon. Kapteeniluutnantti Wissmann peruutti alustaan ylöspäin, jolloin se irtosi. Sama toistui vielä kerran, jonka jälkeen Wissmann päätti ajaa pinnalla miinavaarasta huolimatta.

Miinakentästä päästiin ja UC 57 matkasi sukelluksissa Suursaaren kautta kohti Loviisan edustan pientä kallioluotoa Hamnskäriä.

Kuorma purettiin suomalaisiin moottoriveneisiin. UC 57 lähti paluumatkalle Saksaan, mutta ei päässyt koskaan perille. Alus ajoi oletettavasti miinaan Viron rannikon edustalla sunnuntaina tai maanantaina. Vedenalainen katosi miehistöineen jälkiä jättämättä. Vuonna 1934 Hamnskärissä paljastettiin UC 57:n graniittinen muistopatsas.

Jääkärit saivat pitkästä aikaa astua Suomen kamaralle Lill-Hudön rannassa. Heikko tuuli yltyi myrskyksi. Sukellusveneen lasti jaettiin kolmelle venekunnalle, jotka suuntasivat Porvooseen, Kotkaan ja Pernajaan. Zugführer Woldemar Hägglund nousi kolmen jääkärin kanssa Porvoon venekuntaan sunnuntaina iltapäivällä. Arvokas lasti piilotettiin porvoolaisen rautakaupan makasiiniin, jossa se pakattiin uudestaan ja lähetettiin Itä-Suomeen.

RUOTSI KARKOTTI

Johan Woldemar Hägglund oli syntynyt 10. päivänä elokuuta vuonna 1893 Helsingissä. Hänen vanhempansa olivat rautateiden työnjohtaja Johan Alfred Hägglund ja Aleksandra o.s. Henriksson. Woldemar kirjoitti ylioppilaaksi Viipurin ruotsinkielisestä lyseosta vuonna 1912 ja opiskeli neljä lukukautta koneenrakennustekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa. Vuoden 1914 kesällä tekniikan ylioppilas Hägglund toimi veturinkuljettajana Viipurin ja Pietarin välisellä rataosuudella.

Hägglund sai Wiipurilaisessa osakunnassa kosketuksen jääkäriliikkeeseen. Hän liittyi Pfadfinder-kurssiin vuoden 1915 maaliskuussa. Hänet ylennettiin Zugführeriksi, joukkueenjohtajaksi, vuoden 1916 jouluaattona. Samana päivänä hän sai Saksan 2. luokan rautaristin. Hän otti osaa asemasotaan Misse-joella ja Riianlahden rannikkoasemissa sekä Aa-joen talvitaisteluihin.

Vuoden 1917 elokuussa Hägglund saapui Tukholmaan, jossa avusti eversti Nikolai Mexmontania Suomen vapaussodan valmistelussa. Ruotsalaiset karkottivat Hägglundin vakoilusta epäiltynä syyskuun lopulla takaisin Saksaan.  Zugführer Hägglund osallistui Saksassa Polangenin ns. pommarikurssille, jossa jääkäreille opetettiin muun muassa siltojen räjäyttämistä.

Marraskuun 17. päivänä pommarikurssin osallistujista kootun jääkärikomennuskunnan johtaja Hägglund saapui Loviisan edustalle sukellusveneellä. Hän jatkoi Porvoosta Viipuriin, jossa hän varastoi rautatiesiltojen tuhoamiseen tarkoitetut räjähteet. Hänet nimitettiin Viipurin suojeluskunnan päälliköksi.

Hägglund saapui Antreaan tammikuun 26. päivänä ja ryhtyi muodostamaan Karjalan rintamaa. Sisällissota syttyi. Hägglund ylennettiin kapteeniksi ja hän toimi kapteeni Aarne Sihvon alaisuudessa rintamapäällikön apulaisena sekä myöhemmin Karjalan armeijakunnan ja Sihvon ryhmän esikuntapäällikkönä. Huhtikuussa hän yleni majuriksi ja toukokuun alussa everstiluutnantiksi.

Sisällissodan jälkeen Hägglund toimi rykmentinkomentajana sekä kolmatta vuotta Helsingin suojeluskuntapiirin päällikkönä. Vuonna 1920 hän meni naimisiin Anna-Liisa Alléen kanssa. Pariskunnalle syntyi kaksi tytärtä, Brita-Lisa vuonna 1921 ja Gretel vuonna 1922. Everstiksi Hägglund ylennettiin vuonna 1926.

Hägglund opiskeli Ruotsin armeijan ampumakoulussa sekä kävi Ruotsin sotakorkeakoulun, jonka jälkeen hänet vuonna 1934 nimitettiin divisioonankomentajaksi Viipuriin. Kaksi vuotta myöhemmin hänet ylennettiin kenraalimajuriksi.

Kenraaliperheeseen syntyi vielä poika Gustaf vuonna 1938. Gustaf Hägglundista tuli myöhemmin puolustusvoimien komentaja.

KENRAALI HUIPULLA

Talvisota syttyi marraskuun 30. päivänä vuonna 1939. Ylipäällikkö Gustaf Mannerheimillä oli ongelmia Laatokan Karjalassa kenraalimajuri Juho Heiskasen IV armeijakunnan kanssa. Epäonnistuneen vastahyökkäyksen jälkeen Heiskanen joutui ylipäällikön käskystä luovuttamaan armeijakunnan komennon joulukuun 4. päivänä Hägglundille, joka näin nousi huippukenraaleiden joukkoon.

Hägglundin armeijakunnan vasemmalta sivustalta erotettiin Tolvajärven ja Ilomantsin suunta omaksi lohkokseen, josta muodostettiin Ryhmä Talvela. Tavoitteena oli menetettyjen alueiden haltuunotto yhdessä Hägglundin joukkojen kanssa. Kenraalimajuri Paavo Talvela saapui Tolvajärvelle joulukuun 8. päivänä.

Hyökkäyshenkinen Talvela menestyi hyvin, mutta Hägglundin armeijakunnan toiminta oli ylipäällikön mielestä edelleenkin laimeaa, kenraalimajuri arkaili vastahyökkäyksissään. Ylipäällikkö päätti lähettää paikalle päämajan operatiivisen osaston nuoren taktiikkaneron, everstiluutnantti Valo Nihtilän, 44.

”Everstiluutnantti huolehtii siitä, että seuraavaa hyökkäystä ei keskeytetä, vaan se viedään loppuun”, marsalkka käski.

Nihtilä saapui Hägglundin esikuntaan Suistamolle perjantaina tammikuun 5. päivänä. Hägglundin seuraavan hyökkäys alkoi lauantaina.  Eversti Hannu Hannukselan komentama hyökkäys pysähtyi Lemetin alueelle.

”Siinä näet”, Hägglund sanoi Nihtilälle. ”Ei tästä mitään tule, näin on aina käynyt. Pysäytän hyökkäyksen.”

”Ylipäällikkö ei missään tapauksessa tule hyväksymään sitä”, Nihtilä vastasi.

”No, mitäs tässä everstiluutnantin mielestä pitäisi tehdä?”

”Lemetistä länteen tulevalla tiellä ei ole mitään. Lähetetään sinne reservinä oleva jääkäripataljoona 4, ja Lemetti on motissa.”

VOITTO PITKIN HAMPAIN

Hägglundin oli myönnyttävä päämajan edustajan esitykseen pitkin hampain, koska marsalkka oli Nihtilän takana. Hägglund pani toimeksi. Keskiviikkona tammikuun 10. päivänä eversti Pietari Autin taisteluosasto saavutti Laatokan rannan. Puna-armeijan 18. divisioona lyötiin osiin ja 168. divisioona saarrettiin Kitilään.

Ylipäällikkö kielsi hyökkäämästä motteja vastaan heti.

”Motit kypsyvät aikansa ilman huoltoa”, Nihtilä viestitti. ”Näin ne saadaan tuhottua helpommalla.”

Hägglund oli kuitenkin huolissaan, koska selustaan jäivät valtavat vihollisvoimat. Mutta hän oli helpottunut, kun päämajan edustaja poistui. ”Rauha jälleen maassa”, Hägglund sanoi eversti Hannes Olkkoselle.

Nihtilä oli huomautellut Hägglundin alkoholinkäytöstä ja passiivisuudesta. Nihtilä olisi kaivannut Talvelan kaltaista hyökkäysintoista komentajaa. Toinen komentaja, joka joutui Nihtilän syyniin, oli eversti Olkkonen, joka Nihtilän mukaan liioitteli tappioita ja vastoinkäymisiä. Kun Nihtilä oli saapunut osasto Olkkosen komentopaikalle, adjutantti sanoi hänen piileksivän perunakellarissa ja ettei kosketusta viholliseen ole.

”Kaikki lähetetyt raportit ovat siis olleet liioiteltuja”, Nihtilä sanoi Olkkoselle. ”Nyt pitää hyökätä.”

Sodasta Laatokan koillispuolella tuli mottitaistelua, sana on peräisin juuri näistä taisteluista. Motti oli alun perin erään puhelinkeskuksen peitenimi, mutta tuli hyvin pian merkitsemään saarrostustaistelua yleensä sekä Suomessa että ulkomailla.

Helmikuun 4. päivänä Hägglundin joukot laukaisivat ns. läntisen Lemetin motin, jolloin sotasaaliiksi saatiin yli kolmekymmentä panssarivaunua, kuusi tykkiä ja divisioonan soittovälineet. Helmikuun 29. päivänä laukesi itäinen Lemetin motti, niin sanottu Kenraalimotti, jolloin saaliiksi jäi seitsemänkymmentä panssarivaunua ja lähes kolmesataa autoa.

Mottitaisteluissa Hägglundin armeijakunta tuhosi puna-armeijan 18. divisioonan ja 34. panssariprikaatin. Sen sijaan Kitilässä motitettu 168. divisioona, jossa oli myös armeijakunnan komentaja Ivan Tserepanov, piti pintansa sodan loppuun saakka.

Tserepanov teki itsemurhan vuonna 1940.

KOHTI ITÄÄ

Talvisodan jälkeen Hägglund jatkoi armeijakunnan komentajana. Liikekannallepanossa se numeroitiin 20. kesäkuuta uudestaan VII armeijakunnaksi. Kuun lopulla ylipäällikkö perusti Karjalan armeijan, jonka komentajaksi tuli Erik Heinrichs. Oikealla siivellä toimi Hägglundin armeijakunta, keskellä Talvelan armeijakunta ja vasemmalla kenraalimajuri Woldemar Oinosen Ryhmä O.

Hyökkäys kohti itää oli menestys. Ylipäällikkö perusti elokuun 8. päivänä suoraan alaisuuteensa uuden I armeijakunnan, jonka komentajaksi tuli eversti Einar Mäkinen. Se muodostettiin Hägglundin armeijakunnan joukoista. Hägglund siirsi esikuntansa Tulemajärvelle Talvelan vasemmalle puolelle. Hän sai komentoonsa kaksi divisioonaa: eversti Paavo Paalun 1. divisioonan ja eversti Kaarlo Kylmä-Kalle Heiskasen 11. divisioonan. Armeijakunta uudistui, mutta numero ja johto säilyivät.

Karjalan armeijan hyökkäys kohti Petroskoita jatkui elokuun 27. päivänä. Heinrichs järjesti seuraavana päivänä neuvottelun esikunnassaan. Talvela vastusti painopistesuunnan siirtämistä Petroskoin suuntaan. ”Meidän on nopeasti jatkettava offensiivia kohti Syväriä.”

Hägglund korosti Petroskoin suuntaa. Karjalan armeijan esikunnassa pidettiin voimakasta samanaikaista etenemistä sekä Petroskoihin että Syvärille liian vaarallisena. Talvelan kanta voitti.

Hägglundin joukot valtasivat kuitenkin yhdessä eversti Ruben Laguksen panssareiden kanssa Itä-Karjalan pääkaupungin Petroskoin lokakuun 1. päivänä. Kaupungin nimi muutettiin Äänislinnaksi. Hägglundille myönnettiin Preussin 1. luokan rautaristi. Hänet ylennettiin kenraaliluutnantiksi vuoden 1942 tammikuussa.

SALAINEN TEHTÄVÄ

Hägglund nimitettiin ylipäällikön alaiseksi tarkastavaksi kenraaliksi vuoden 1943 kesäkuussa. Marsalkka Gustaf Mannerheim antoi Hägglundille arkaluontoisen ja salaisen tehtävän seuraavan vuoden maaliskuussa. ”Saksa saattaa pyrkiä syrjäyttämään Suomen poliittisen johdon”, Mannerheim sanoi. ”Voisiko kenraali ystävällisesti järjestää Helsingin puolustuksen saksalaisten mahdollisen yllätyshyökkäyksen varalta?”

”Tietysti, herra marsalkka!”

”Toiminnan todellinen syy on salattava jopa suunnitelman laatijoilta”, Mannerheim jatkoi.

Hägglund tarttui toimeen. Puolustuksen ydin muodostuisi Helsingin varuskunnan vakinaisesta väestä ja lomalaisista. Lisäksi joukkoja saataisiin lähiympäristön koulutuskeskuksista ja suojeluskunnista. Näin koossa olisi noin kahdeksantuhatta miestä. Reserviläisistä ja nostomiehistä saataisiin lähes kymmenentuhatta miestä lisää.

”Voimme improvisoida Helsingin puolustukseen taistelukelpoisia joukko-osastoja yli divisioonan verran”, Hägglund raportoi ylipäällikölle.

Marsalkka hyväksyi suunnitelman. Kun eduskunta elokuun 4. päivänä valitsi Mannerheimin presidentiksi, Helsingin varuskunnat olivat hälytystilassa saksalaisten väliintulon varalta.

Hägglund toimi vuoden 1944 kesällä myös Linnoitussuunnitteluesikunnan johtajana sekä eroonsa saakka Sotavankileirien tutkimuskeskuksen johtajana.

Vuoden 1945 tammikuussa Hägglundille myönnettiin omasta pyynnöstään ero puolustusvoimista. Hän siirtyi liike-elämän palvelukseen.

Woldemar Hägglund vietti eläkepäiviään Helsingissä ja Hirvensalmella. Hän kuoli helmikuun 12. päivänä vuonna 1963 Helsingissä. Kenraali Woldemar Hägglund on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.

 

teksti: Robert Brantberg 2005, 2009

 

Etusivu

Romaanit

Mannerheim

Elämäkerrat

Pienoiselämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivun alkuun