Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

Sivukartta

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

man444012

Robert Brantberg

Mannerheim

Ylipäällikkö ja presidentti

1940−1951

 

Suomen marsalkka 
Gustaf Mannerheim

Suomen marsalkka Gustaf Mannerheim

 

http://kotisivu.suomi.net/brantberg/Mannerheim%20-%20Tsaarin%20upseeri%201867-1914_tiedostot/image012.jpg

http://kotisivu.suomi.net/brantberg/Mannerheim%20-%20Tsaarin%20upseeri%201867-1914_tiedostot/image008.jpg

320 sivua

Gummerus Kirjapaino Oy

Jyväskylä 2005

Kustannusosakeyhtiö Revontuli

Suomen Tietokirjailijat ry:n tuella

 

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) jatkoi talvisodan jälkeen Suomen armeijan ylipäällikkönä. Euroopassa jatkui suursota, Neuvostoliitto painosti Suomea uusiin myönnytyksiin. Jatkosotaan Suomi lähti Saksan rinnalla, koska muita vaihtoehtoja itsenäisyyden säilyttämiseksi ei ollut.

Joukot hyökkäsivät vuonna 1941 Mannerheimin johdolla Pietarin porteille, Syvärille, Petroskoihin, Rukajärvelle ja kauas Vienan korpeen. Pietaria ja Muurmannin rataa Mannerheim ei kuitenkaan suostunut valtaamaan.

Kun kävi ilmeiseksi, että Saksa häviää sodan, Suomi päätti ryhtyä rauhantunnusteluihin. Presidentti Risto Ryti oli sitoutunut Saksaan ja hänet korvattiin vuoden 1944 kesällä Mannerheimilla. Torjuntavoiton jälkeen Suomi solmi rauhan ja joutui ajamaan saksalaiset joukot maasta sekä maksamaan raskaat sotakorvaukset.

Mannerheim vetäytyi Sveitsiin kirjoittamaan muistelmiaan. Tässä häntä auttoivat Karjalan armeijan komentaja Erik Heinrichs sekä tiedustelupäällikkö Aladàr Paasonen.

Mannerheim kuoli Sveitsissä vuoden 1951 alussa. Laajat kansanjoukot saattoivat Suomen sotalipulla verhotun arkun marsalkan viimeiseen lepopaikkaan Hietaniemen hautausmaalle.

Kirjailija Robert Brantberg tunnetaan kirjoistaan Gustaf Mannerheimista ja Adolf Ehrnroothista. Hän on myös kirjoittanut elämäkerran jalkaväenkenraali Kaarlo Heiskasesta ja korpikenraali Erkki Raappanasta sekä lähes sata pienoiselämäkertaa sotakenraaleista, upseereista ja sotilaista. Ylipäällikkö ja presidentti on Brantbergin neliosaisen, yli tuhatsivuisen Mannerheim-sarjan itsenäinen päätösosa sekä samalla tekijän kymmenes sota-aiheinen kirja.

 

Ensimmäinen luku

Mikkeli ja Helsinki, kesän lopulla 1944

Kaksi vanhaa miestä

On neljäs sotakesä. Valot palavat hieman rapistuneen kuninkaankartanon ikkunoissa myöhään lauantain vastaisena yönä. Ylipäällikön joukot ovat juuri torjuneet puna-armeijan suurhyökkäyksen, mutta Karjalan pääkaupunki Viipuri on menetetty. Nyt armeija on saanut hiipuneen taistelutahtonsa takaisin uusien saksalaisten panssariaseiden ansiosta. Taistelut jatkuvat vielä Ilomantsin korpimaisemissa, muualla ei ole hätää. Ei enää.

Sairilan kartanossa on edellisenä iltana ollut kiireitä. Presidentti ja oikeistolaista työväenliikettä edustava rahaministeri olivat saapuvat lentokoneella päämajaan salaiseen kokoukseen, koska Kreml oli jälleen ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan rauhasta. Venäläiset eivät enää vaadi ehdotonta antautumista. Sotaministeri oli saapunut paikalle jo aikaisemmin.

– On toimittava nopeasti, presidentti oli sanonut. – Ennen kuin tilaisuus luisuu käsistä. Kansallinen yhtenäisyys voidaan palauttaa, jos ylipäällikkö suostuu valtionpäämieheksi.

Maassa oli voimakas rauhanoppositio, joka vaati sodan lopettamista. Vieraat olivat pyytäneet ylipäällikköä valtionhoitajaksi. Istuva presidentti oli uhrattava, koska hän on henkilökohtaisesti luvannut Saksalle, ettei Suomi tee erillisrauhaa Venäjän kanssa. Lupaus oli ollut valtakunnankanslerin ehto Saksan ase- ja viljatoimituksille. Suomi oli aina kunnioittanut sopimuksia.

Marsalkka oli suostunut sillä ehdolla, että eduskunta hyväksyy valinnan ilman varauksia. – Presidentin on oltava valmis eroamaan ja hänen on selvästi ilmoitettava aikomuksensa.

– Olen valmis luovuttamaan paikkani, presidentti oli sanonut. – Jos marsalkka lupaa ottaa tehtävän vastaan, voin ilmoittaa erostani jo huomenna.

Rahaministeri oli taannut eduskunnan tuen. Oli tehty Gentlemen’s agreement, herrasmiessopimus.

Sotaministeri oli jäänyt päämajaan, muut vieraat olivat lentäneet takaisin maan pääkaupunkiin. Ilta oli ollut kaunis ja rahaministeri oli ihastellut järvien kirkkautta. Samalla hän oli tullut miettineeksi, miten turvattomia he presidentin kanssa juuri silloin olivat. Maa oli sodassa ylivoimaista vihollista vastaan, lentokone oli pieni ja hävittäjäsuojaa ei ollut. Suomen presidentti lienee ollut ainoa sotaa käyvän maan valtionpäämies, joka suostui ottamaan sellaisen riskin.

 

Yö on lämmin ja hiljainen. Huoneessa leijuu sikarinsavua sekä kakluunissa palavien koivuhalkojen tuoksua. Ikääntyneen ylipäällikön seurassa istuu sotaministeri, vanha ja väsynyt metsäpatruuna, joka sodassa on menettänyt kaksi poikaansa. Molemmat miehet olivat nähneet paljon ja nousseet korkeaan asemaan. Nyt he tutkivat tasavallan perustuslakia, jonka sotaministeri on marsalkan pyynnöstä tuonut mukanaan pääkaupungista. Ylipäällikkö haluaa varmistua edellisenä iltana sovitun ratkaisun laillisuudesta.

Kansakuntaa repineen sisällissodan jälkeen hänet oli valittu valtionhoitajaksi Ruotsin vanhan hallitusmuodon mukaan. Se oli yli neljännesvuosisata sitten. Mutta hänen itse vahvistamansa itsenäisen Suomen hallitusmuoto ei anna mahdollisuutta samaan ratkaisuun. Miehet tulevat siihen tulokseen, ettei perustuslain mukaan ole mahdollista asettaa valtionhoitajaa.

He pohtivat myös pääministerikysymystä, koska maahan oli saatava rauhanhallitus. He olisivat halunneet tehtävään työväestöä edustavan rahaministerin, mutta tämä oli kieltäytynyt, useaan kertaan. Myöskään metsäpatruuna ei siihen tehtävään suostu, vaikka monet olivat pyytäneet. – En minä uskalla, patruuna sanoo ylipäällikölle. – Tehtäviä on paljon ja kuten tiedät, olen sairas mies.

– Mutta jatkat sotaministerinä?

– Jos minun on pakko.

– Ei ole muita. On pakko, isänmaan puolesta. Mutta kenestä teemme uuden pääministerin?

 

Kaunis sää jatku läpi yön. Aikaisin seuraavana aamuna vaakunakilvillä varustettu musta auto hakee presidentin kansliapäällikön tämän kesähuvilalta presidentin virka-asunnolle Tamminiemeen. Presidentti ojentaa eroanomuksensa kansliapäällikölleen. – Voisitko nimikirjoituksellasi varmentaa tämän asiakirjan.

Kansliapäällikkö lukee paperin. Presidentti viittaa sotilas- ja siviilihallinnon yhdistämisen tarpeellisuuteen. Hän sanoo myös terveytensä heikentyneen. – Oletko harkinnut asiaa loppuun asti? kansliapäällikkö rohkenee kysyä.

– Vakuutan sinulle, että tämä on perusteellisen harkinnan tulos. Muuta mahdollisuutta ei ole.

– No, siinä tapauksessa.

Kansliapäällikkö istahtaa kirjoituspöydän ääreen, ottaa presidentin ojentaman hopeisen mustekynän ja varmentaa allekirjoituksen. Pöytä on puhdistettu marsalkkaa varten.

 

Maanantaina ylipäällikkö tilaa Mikkelistä puhelun pääministerille ja ilmoittaa, että hän suostuu vain presidentiksi, ei siis valtionhoitajaksi. Marsalkka sanoo myös, että virkakauden pituutta ei saa rajoittaa, vaikka hän aikoikin vetäytyä tehtävästä heti, kun on johtanut Suomen irti sodasta. – Jos minut valtiaan valtionpäämieheksi, teidän on myös luotettava siihen, että minulla on kylliksi arvostelukykyä vetäytyä syrjään soveliaalla hetkellä.

Hallituksessa käydään kiivas keskustelu, jossa myös presidentin eroilmoitusta. Muuan ministeri sanoo, että marsalkan valinta valtionhoitajaksi olisi monarkistinen ratkaisu. Toinen ministeri vastustaa presidentin eroa.

– Jos haluatte jo eronneen presidentin jatkavan, hänet on valittava tehtäväänsä uudestaan, pääministeri huomauttaa.

Lopulta hallitus hyväksyy marsalkan ehdot ja antaa eduskunnalle esityksen laiksi, joka siirtää presidentin tehtävät Suomen marsalkalle. Esitykseen sisällytetään myös pykälä, jonka mukaan presidentillä on oikeus siirtää asioita pääministerin hoidettaviksi.

Illalla ylipäällikkö tekee lähtöä Helsinkiin, päämajoitusmestari jää hoitamaan operatiivisia asioita. Päivä on päärintamilla ollut rauhallinen. Mutta Ilomantsissa tilanne on epäselvä, yhtymää komentavalla korpikenraalilla on vaikeuksia kaikissa suunnissa. Marsalkka on huolissaan.

– Voisimmehan lähettää Kannakselta pari rykmenttiä, päämajoitusmestari esittää. – Vaikka kenraali Pajarin divisioonasta. Eversti Halsti olisi kovin innokas...

– Kenraali jättää ystävällisesti Kannaksen joukot rauhaan, marsalkka ärähtää. – Niitä ei siirretä ilman minun lupaani mihinkään.

Päämajoitusmestari sadattelee mielessään, ehdotus oli väärä. Mutta hän päättää rauhoittaa marsalkkaa. – Ei hätä kuitenkaan ole tämän näköinen, hän hymyilee. – Raappana tietää mitä tekee.

– Aina on tiennyt!

Marsalkka nousee adjutantteineen salonkivaunuunsa, saa eteensä konjakin ja sytyttää mietteliäänä La Planta -sikarin. Hänestä tulisi Suomen nuoren tasavallan kuudes presidentti, ja se olisi raskas tehtävä. Sitten hän hymähtää. Muuan itämainen nainen oli Venäjän vallankumouksen aikana Odessassa ennustanut hänelle kaiken. Voiton sisällissodassa, neuvottelut Lontoossa, Pariisissa ja Varsovassa, vuosia myöhemmin hyvin korkeaa asemaa.

Nyt ennustus oli toteutumassa. Viimeistä piirtoa myöten. Mutta mitä sen jälkeen?

 

Suomen pääkaupungissa Helsingissä asiat etenevät nopeasti. Tiistaina elokuun 1. päivänä eduskunnalle annetaan hallituksen poikkeuslakiesitys presidentin tehtävien siirrosta marsalkalle. Samana päivänä esitys saapuu eduskuntaan, joka perjantaina lopullisesti hyväksyy sen. Presidentin tehtäviä hoitava pääministeri vahvistaa lain saman tien. Uusi valtionpäämies asetetaan eduskunnan täysistunnossa heti virkaansa.

Marsalkka saapuu Arkadianmäelle mustassa loistoautossaan.  Tilaisuus on sotilaallinen. Kansanedustajat ja diplomaatit ovat arkipuvuissa, sotilaat kenttäharmaissa. Suomen valkoisen kaartin univormuun pukeutunut ylipäällikkö saapuu istuntosaliin hitain askelin. Vasemmassa kädessään hän kantaa marsalkan sauvaa. Oikea käsi on varattu muihin tehtäviin. Hän pysähtyy vakavana eduskunnan puhemiehen eteen. Puhemies lukee ääneen eduskunnan päätöksen.

Marsalkka asettaa monokkelin silmäänsä. Hän ottaa taskustaan presidentinvalan tekstin ja antaa juhlallisen vakuutuksensa, suomeksi ja ruotsiksi. Lopuksi hän jää seisomaan asentoon.

– Voisiko herra tasavallan presidentti tervehtiä kansanedustajia henkilökohtaisesti? puhemies kysyy.

Marsalkka suostuu sairauden vaivaamista käsistään huolimatta. Ensimmäisenä tuore presidentti kättelee puhemiestä. Kierroksesta tulee vaikuttava.

Eduskuntatalon eteen on kokoontunut hiljainen kansanjoukko, vanhoja miehiä, naisia ja lapsia. Nuoret miehet ovat rintamalla. Kun ihmiset näkevät presidentin astuvan ulos rakennuksesta, he puhkeavat suosionosoituksiin. Presidentti horjahtaa laskeutuessaan leveitä ja korkeita portaita, mutta kokoaa voimansa ja kävelee alas. Hän tarkastaa kenttäharmaan kunniakomppanian, jolla on kiväärit olalla. Eräs kivääri on väärässä kulmassa, mutta ylipäällikkö ei katso aiheelliseksi huomauttaa asiasta.

Marsalkka nousee presidentin vika-autoon. Kotonaan Kaivopuistossa marsalkka harmikseen huomaa tehneensä erehdyksen. Hänen lakkinsa reunaväri oli väärä.

Virallisesti Suomi ilmoittaa, että ylipäällikön ja presidentin tehtävien yhdistäminen merkitsee sotaponnistusten tehostamista. Saksalaiset vaistoavat kuitenkin ikävyyksiä.

 

Moskovan entisen lähettilään vaimo on jo ennen sotaa kuollut. Sodan aikana hän on lisäksi menettänyt molemmat poikansa, aivan kuten sotaministeri. Perheessä on uusi vaimo ja kaksi tytärtä edellisestä avioliitosta. Väitetään, että äkkipikaisella valtiomiehellä ei lainkaan olisi sydäntä. Mutta eläkkeellä oleva mies lähettää presidentille lämpimän kirjeen:

“Korkeasti kunnioitettu Veli,

Sinun muihin raskaisiin velvollisuuksiin lisätään nyt valtava taakka. Tunnen myötätuntoa Sinua kohtaan henkilökohtaisesti. Mutta maan parasta ajatellen en voi peittää tyytyväisyyttäni asioiden käänteen johdosta.

Toivotan Sinulle sydämestäni kaikkea mahdollista menestystä.

Onnitella Sinua en halua.

Kunpa Sinun johdollasi onnistuttaisiin saamaan maa irrotetuksi sodasta, vaikkapa niillä kovilla ehdoilla, jotka nyt ovat meille tarjolla, ja pelastetuksi se mitä on pelastettavissa, ennen kuin venäläiset – jo suurvallan arvovaltansakin takia – pitävät välttämättömänä meidän murskaamisemme.”

 

Tuore presidentti nimittää eduskunnan puhemiehen ehdotuksesta uudeksi pääministeriksi työnantajaliiton toimitusjohtajan, entisen ulkoministerin, joka hänkin aikaisemmin oli toiminut lähettiläänä Moskovassa. Miehen, joka oli toiminut asianajajana jo tsaarin Pietarissa, miehen, joka puhui sujuvaa venäjää. Miehen, joka oli neljätoista vuotta presidenttiä nuorempi. Mikä siinä iässä on suhteellisen paljon.

Mies oli suostunut, kun presidentti pyytämällä oli pyytänyt. Presidentti oli käyttänyt tuttua kaavaa. – Isänmaan puolesta.

Ensimmäinen valtioneuvoston istunto antaa sotaisan vaikutelman. Presidentti on univormussa, kuten myös sotaministeri. Kenttäharmaassa. Kaikki istuvat selkä suorana.

Heidän on tehtävä päätöksiä sodasta ja rauhasta. Juuri nyt, koska myöhemmin saattaa olla liian myöhäistä.

Sotaa on lyhyttä välirauhaa lukuun ottamatta kestänyt lähes viisi vuotta. Moni on väsynyt. Aivan liian moni on kaatunut. Mutta Suomi on edelleen itsenäinen tasavalta.

Teksti: Robert Brantberg 2006, 2009

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

Sivukartta

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

 

 

hit tracker