Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Talvisota 70

Sataviisi kunnian päivää

 

Suruliputus 1940
SA-kuva

Robert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite

Revontuli 2000

Pokkari 2009

Robert Brantberg
Sotasankarit

Robert Brantberg

Mannerheim

Sotamarsalkka

320 sivua

Revontuli 2005

Robert Brantberg:
Mannerheim - Sotamarsalkka

SA-kuva 1940

 

Maaliskuu 1940

Ankarat rauhanehdot

Suomen hallitus päätti helmikuun 28. päivän iltana vuonna 1940 hyväksyä pääsihteeri Josif Stalinin sanelemat rauhanehdot. Asiaa koskeva sähke lähetettiin Suomen Tukholman lähettiläälle, entiselle ulkoministerille Eljas Erkolle edelleen toimitettavaksi.

Mutta maailmanpolitiikka sotki jälleen kerran pelin. Länsivallat paransivat avuntarjoustaan Suomelle 29.2.−1.3. välisenä yönä.

Nyt Ranskan hallitus lupasi joukkoja, jotka olisivat Suomessa jo maaliskuun aikana. Avun määrä olisi "täysin riittävä". Avunpyynnön esittämisen takaraja oli maaliskuun 5. päivä.

Suomen hallitus epäröi, mutta ei uskaltanut antaa Neuvostoliitolle täysin kielteistä vastausta. Suomi pyysi rauhanehtojen täsmentämistä.

Ruotsi kieltää läpimarssin

Ruotsin hallitus vastasi kielteisesti länsivaltojen pyyntöön joukkojen läpimarssista maaliskuun 1. päivänä.

− Viipurin ja Sortavalan menettäminen ei merkitse Suomen tuhoa, Ruotsin ulkoministeri Christian Günther sanoi suurlähettiläs Erkolle seuraavana päivänä.

− Suomihan voi ne jälleen vapauttaa olosuhteiden niin salliessa. Ei Ruotsin kansa jaksaisi käsittää, että edes Hanko olisi Suomelle elinkysymys. Missään tapauksessa se ei olisi sellainen kysymys, jonka vuoksi Ruotsin kansa menisi sotaan.

Neuvostoliitto uhkasi tehdä uuden sopimuksen Otto Ville Kuusisen hallituksen kanssa, tällä kertaa lopullisen.

Länsivallat siirsivät avunpyynnön takarajaa maaliskuun 12. päivään.

 

Suomi pelasi kahta peliä. Samalla kuin yhteyksiä ylläpidettiin länsivaltoihin, jatkettiin rauhantunnusteluja Moskovan kanssa. Suomalainen rauhanvaltuuskunta matkusti pääministeri Risto Rytin johdolla kaikessa hiljaisuudessa Tukholman kautta Moskovaan maaliskuun 6. päivänä.

Valtuuskuntaan kuului salkuton ministeri Juho Paasikivi, kenraalimajuri Rudolf Walden ja kansanedustaja Väinö Voionmaa

Valtuuskunnalla oli kokemusta, Paasikivi, Walden ja Voionmaa olivat olleet Tarton rauhaa tekemässä vuonna 1920.

Matkan piti olla salainen, mutta Riian lentokentällä eräs lehtimies tunnisti ministeri Paasikiven profiilin ruotsalaisen Junkers -koneen ikkunasta. Maailma sai tietää rauhantunnustelusta.

Puna-armeija hyökkää jälleen

Samaan aikaan puna-armeijalla oli kiire, koska kelirikko oli tulossa. Vihollinen päätti vallata Viipurin, Etelä-Suomen portin, saartamalla maaliskuun alkupäivinä kaupungin länsi- ja itäpuolelta.

Ankarat taistelut kestivät puolitoista viikkoa, painopiste oli kaupungin länsipuolella, Viipurinlahdella. Toinen hyökkäyskiila eteni itäpuolella, Talin kannaksella. Tämän lisäksi kohdistettiin suora rintamahyökkäys kohti Viipuria joukkojen sitomiseksi.

Molemmat hyökkäyskiilat pääsivät eteenpäin, mutta ratkaisua ei syntynyt.

Vihollinen yritti läpimurtoa myös Vuosalmen kohdalla, jossa saavutti sillanpääaseman Vuoksen pohjoisrannalla.

Taipaleessa asemat pitivät venäläisten kovasta tykistötulesta ja jatkuvista hyökkäyksistä huolimatta.

Entistä tiukemmat rauhanehdot

Suomen rauhanvaltuuskunta istui neuvottelupöydän ääressä Kremlissä torstaina maaliskuun 7. päivänä.

− Hyväksyttekö ehdot? ulkoasiain kansankomissaari Vjatšeslav Molotov kysyi.

− Me tunnemme ne, Ryti vastasi.

Molotov ei antanut tuumaakaan periksi. Hän kypsytti Suomea, kahteen päivään ei kuulunut Kremlistä mitään.

Molotov esitti uudet rauhanehdot lauantaina maaliskuun 9. päivänä. Ne olivat entistä ankarammat. Nyt piti luovuttaa myös Salla, entistä laajemmat alueet Kaakkois-Suomessa ja Hangossa sekä Kalastajasaarento. Suomen tulisi myös rakentaa rautatie Kemijärveltä uudelle rajalle.

Tiukennetut ehdot otettiin tyrmistyksellä vastaan Suomessa. Hallitus oli jälleen kallistumassa länsivaltojen avun hyväksymisen puolelle. Tätä vaihtoehtoa ajoivat opetusministeri Uuno Hannula ja puolustusministeri Juho Niukkanen.

 

Kokonaistilanne Karjalankannaksella oli kuitenkin kriittinen. Suomalaisia kaatui rintamalla pahimmillaan tuhannen sotilaan päivävauhtia. Ylipäällikkö Gustaf Mannerheim pyysi Kannaksen armeijan komentajalta, kenraaliluutnantti Erik Heinrichsiltä lausuntoa rintamatilanteesta. Heinrichs soitti rintamakomentajilleen.

− Kaikki on hiuskarvan varassa, kenraalimajuri Paavo Talvela kuvaili tilannetta Itä-Kannaksella.

− Nykyinen rintama kestää viikon, kenraalimajuri Harald Öhquist arveli Länsi-Kannaksen tilanteesta.

− Jos minulla olisi neljä divisioonaa lisää, niin ei olisi mitään hätää, Heinrichs tuskaili.

Ylipäällikkö toimitti raportin hallitukselle, joka sähkötti asiasta edelleen rauhanvaltuuskunnalle Moskovaan.

− Kun sodan jatkaminen on vaikeata luvatunkaan avun turvin ja kun yhteys teihin on hidasta, valtuutamme teidät täydellä vallalla päättämään asiasta, jos olette yksimielisiä, sähkeessä todettiin.

Länsivalloilta luvassa riittävä apu

Englannin konservatiivinen pääministeri Neville Chamberlain piti maanantaina maaliskuun 11. päivänä alahuoneessa puheen, jossa hän vastasi Suomen auttamista koskevaan kysymykseen.

− Sekä Hänen Majesteettinsa hallitus että Ranskan hallitus ovat valmiit välittömästi ryhtymään yhteisesti auttamaan Suomea käyttäen kaikkia niiden käytettävissä olevia apulähteitä.

Englannin Helsingin lähettiläs Gordon Vereker ilmoitti samana iltana hallituksensa puolesta ulkoministeri Tannerille, että länsivallat eivät tulisi luopumaan suunnitelmistaan, vaikka Ruotsin ja Norjan hallitusten kanta läpikulkuun pysyisi kielteisenä.

− Suunnitelma on täysin valmis, Vereker sanoi. − Tulemme antamaan Suomelle riittävän ja nopean avun.

Myös Moskovassa neuvoteltiin maanantai-iltana. Neuvostoliiton edustajat eivät tehneet myönnytyksiä. Aselevon hintana oli rauhansopimuksen allekirjoittaminen.

 

Suomen hallitus kokoontui rauhan kannalta ratkaisevaan istuntoon tiistaina maaliskuun 12. päivänä kello yhdeksän aamulla.

− On edullisempaa jatkaa taistelua kuin suostua rauhaan tällaisilla ehdoilla, puolustusministeri Niukkanen sanoi. − Minulla ei ole edellytyksiä toimia puolustusministerinä, kun hallituksen enemmistö ja ylipäällikkö ovat toisella kannalla.

Myös opetusministeri Hannula uhkasi erota hallituksesta, joka näin oli hajoamassa. Ministeri Tanner ehdotti kuitenkin, että hallitus pysyisi koossa kunnes rauha oli solmittu. Tämän jälkeen koko hallitus eroaisi.

Rauhansopimus allekirjoitettiin Moskovassa samana päivänä. Talvisota päättyi keskiviikkona maaliskuun 13. päivänä kello 11.

 

Suomalaisia kaatui talvisodassa 26 622 ja haavoittui noin 45 000 miestä, joista invalidiksi jäi 10 000. Siviilitappiot olivat 957 lasta, naista ja miestä.

Neuvostoliiton kokonaistappiot olivat yli 200 000 miestä, josta kaatuneita oli arviolta 85 000.

Moskovan rauhassa Neuvostoliitto sai Kaakkois-Suomen, Sallan alueen, Kalastaja­saarennon länsiosan ja Suomenlahden ulkosaaret sekä vuokra-alueena Hangon.

Ankarat rauhanehdot johtivat osaltaan siihen, että Suomi hyökkäsi Saksan rinnalla Neuvostoliittoon vuoden 1941 kesällä.

Mutta Suomen itsenäisyys oli säilynyt.

 

Teksti: Robert Brantberg 2000, 2009

Katso myös: Komppanianvääpelin talvisota

Talvisota 70

Sivun alkuun

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta