Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta

 

Kansi%20-%20SotasankaritRobert Brantberg

Sotasankarit

21 suomalaisen sotasankarin elämäntarina.

288 sivua ja kuvaliite.

Revontuli 2000

 

 

 

 

 

Ylikersantti Onni Palaste

Sotiemme tuhoisin sissi-isku

Eletään aikaista aamua Rukajärven suunnan asumattomassa erämaassa. On maaliskuun 16. päivä vuonna 1943. Majuri Jukka Puustinen pitää sissiosastonsa päällystölle käskynjakoa. Kuudensadan suomalaisen korpisoturin joukko on viisikymmentä kilometriä vihollisen etulinjan takana.

– Vankeja emme voi ottaa, kaikki viholliset ammutaan, Puustinen sanoo tutun narisevalla äänellään.

Kohteena on vihollisen Jeljärven huoltokeskus. Kylässä on kuutisenkymmentä hirsirakennusta ja rautatieasema. H-hetki on varttia yli kymmenen. Aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta.

– Ei sitten hiihdetä kumarassa kyyristellen, jääkärijoukkueen johtaja Onni Bovellan sanoo lumipukuisille miehilleen. – Mennään reilusti, niin luulevat meitä omikseen.

Paltamolainen tukkijätkä haluaa keventää tunnelmaa.

– Just just, kersantti Möttönen sanoi kun eukko munia koetteli.

Ylikersantti Bovellan antaa lähtömerkin. Miehet laskettelevat röyhkeästi kylään ja helvetti on irti. Sotiemme tuhoisin sissi-isku on alkanut.

 

Edellisestä, legendaarisen majuri Arnold Majewskin mammuttipartion iskusta on kulunut runsas vuosi. Tuolloin Majewskin osasto hyökkäsi sadan kilometrin päähän Muurmannin radalle.

– Hyvät härrat, me on saatu Marsalkka kunniakas tehtävä, Majewski oli sanonut miehilleen. – Me hiihtä Muurmannin rata ja pite se poikki kolme päivä.

Majewskin osastossa oli 1 600 miestä ja yli 250 huoltohevosta. Yhden yön aikana partio tuhosi Mai-Guban rautatieaseman ja kahdeksan vaihdetta, yhden rautatiesillan, 11 rautatievaunua ja lähes kymmenen kilometriä rataa. Puhelin- ja lennätinjohdot katkaistiin, 90 rakennusta poltettiin tai muuten tuhottiin, joukossa 14 kasarmi- ja varastorakennusta.

 

Majewskin onnistuneen retken jälkeen päämajoitusmestari Aksel Airo, 14. divisioonan komentaja Erkki Raappana ja panssarikenraali Ruben Lagus suunnittelivat Vienan meren rannalla olevan Sorokan valtaamista ja Muurmannin radan lopullista katkaisemista. Ylipäällikkö Gustaf Mannerheim kuitenkin kieltäytyi toteuttamasta suunnitelmaa lähinnä suurvaltapoliittisista syistä.

Mutta vuoden 1942 joulukuussa  päämajan sotaherrat esittävät kenraalimajuri Raappanalle uutta suurta tuhoiskua vihollisen selustaan. Helmikuussa 1943 Raappana ja majuri Jukka Puustinen, Mai-Guban retken veteraani, sopivat rohkeasta iskusta Jeljärven suureen huoltokeskukseen.

Matkaan lähtee Jalkaväkirykmentti 10:n ensimmäinen pataljoona, Majewskin entinen ja Puustisen nykyinen pataljoona. Everstiluutnantti Majewski oli kaatunut vihollisen tarkka-ampujan luotiin edellisenä syksynä.

 

16. päivänä maaliskuuta vuonna 1943 majuri Puustisen sissiosasto oli viidenkymmenen kilometriä vihollisen linjojen takana. Puustinen antaa käskynsä.

Ahvenaisen komppania hyökkää kylän länsipuolelta, Raevaaran komppania itäpuolelta. Osasto Penttilä hyökkää rautatieaseman alueelle ja tuhoaa kaikki rakennukset ja vaihteet. Bovellanin jääkärijoukkue hyökkää etelän suunnalta.

– Notkelmia seuraten pääsimme hiihtämään lähelle kylän etelälaitaa, Onni Palaste sanoo. – Kiipesimme jännittyneinä viimeisen harjanteen päälle. Huoltokeskus oli edessämme kuin tarjottimella.

– Ohje “polttaa, räjäyttää ja tappaa” koski jokaista mukana olijaa.

 

Kylän itäpuolelta kuuluva laukausten vaihto antoi lähtömerkin.

– Nousimme suksille ja ripustimme konepistoolit kaulasta kainalon alle, Palaste sanoo.

Jääkärijoukkue lasketteli mäkeä alas ja ylitti vauhdissa Rukajärven ja Kotskoman välisen lumisen päätien.

– Kyllä se hurjaakin hurjemmalta hommalta tuntui hyökätä vihollisen tukikohtaan avoimessa maastossa keskellä kirkasta kevätpäivää.

Ensimmäiset hirsitalot olivat heti tien takana. Pihalle tuli aseistamaton mies, avopäin ja villapaidassa.

– Kukaan kunnon sotilas ei pysty aseetonta miestä ampumaan, Palaste sanoo. – Onneksi hänen taakseen käveli vartiomies kivääri olalla. Tämä tajusi, että me olemme vieraita ja rupesi ottamaan kivääriä olalta. Myllylahden Matin konepistooli pärähti. Kuulimme vasemmalta ja oikealta miten suomalaiset aloittivat helvetillisen tulileikin. Siihen yhdyimme mekin.

 

Joukkue jätti suksensa kylän laitaan, yksi ryhmä jäi selustavarmistukseen. Muu joukkue eteni juoksujalkaa talo talolta kohti kylän keskustaa. Ikkunoista heitettiin kasapanoksia ja termiittirasioita, jotka toimivat palopommin tavoin.

– Pihkoittuneet vanhat hirsitalot syttyivät iloisesti liekkeihin. Kun nuoret urheat miehet joutuvat tuollaiseen korttelisotaan, niin sitähän riehutaan hurmostilassa. Räjäytetään ja poltetaan mitä eteen sattuu ja ammutaan kaikkea, mikä liikkuu. Ei siinä ole aikaa muuhun valikointiin kuin lähin ryssä aina ensin.

– Hyökkäys vyöryi läpi tulen ja savun. Valitettavasti jouduimme ampumaan pakenevia miehiä selkään. Kun pääsimme kylän keskustaan vihollinen sai rivinsä jonkinlaiseen järjestykseen. Vastaan tuli konekiväärisuihkuja ja kiväärin laukauksia arvaamattomista paikoista. Silloin oli tehtävä täyskäännös, mutta pahin oli vielä edessä.

Hirsitalot roihusivat täydessä liekissä tien molemmin puolin. Tulipalot kehittävät niin voimakkaan kuumuuden, että kasvot oli suojattava palamiselta toisen käden rukkasella. Lumi suli kadun varsilta, vihreä nurmikko paistoi. Palavat kekäleet polttivat reikiä lumipukuihin, miehet joutuivat sammuttamaan palonalkuja toistensa selästä.

– Muutama kivääriä käteensä hamunnut haavoittunut vanja oli nukutettava kaiken kiireen keskellä ja niin vain selvisimme suksien luo.

 

Miehet kokoontuivat majuri Puustisen komentopaikalle. Vihollisen lentokoneet ilmestyivät taivaalle ja yrittivät pommittaa suomalaisia. Tilanne oli uhkaava kunnes omat koneet tulivat apuun.

– Oli ilo katsella oikein railakasta ilmataistelua. Samassa savusi kaksi tai kolme viholliskonetta, jotka syöksyivät nurin niskoin maahan. Pakoon lähtiessään vihollisen pommikoneet pudottivat lastinsa metsään.

Miehet lähtivät paluumatkalle. Kymmenen kilometrin hiihtomatkan jälkeen miehet pitivät taukoa. Tässä vaiheessa kapteeni Raimo Raevaaran komppania erkani pääjoukosta ja lähti lääkintäjoukkueen, yhden kaatuneen ja neljän-viiden vaikeasti haavoittuneen suomalaisen kanssa helpompaa reittiä takaisin. Päätös oli kohtalokas.

Komppanian kärki suunnisti yöllä väärin ja joutui erään harjanteen juurella vihollisen väijytykseen. Miehiä kaatui runsaasti kiivaassa tulituksessa ja komppania hajosi pimeään erämaahan. Vaikeimmin haavoittuneet jouduttiin jättämään vihollisen käsiin.

 

Myös pataljoonan pääosa joutui muutaman kerran tulitaisteluun ja Ontajärven ylitys omien puolelle oli tehtävä vihollisen konekivääreiden ja lentokoneiden tulituksessa. Onneksi omat Morane-hävittäjät saapuivat paikalle ja suomalaiset pääsivät lähes ehjin nahoin järven yli.

Retkellä kaatui noin 30 ja haavoittui kuusi suomalaista. Lähes kaikki tappiot tulivat Raevaaran komppanian osalle. Raevaara itse selvisi hengissä retkestä, vaikka olikin hiihtänyt komppaniansa kärjessä. Hän kaatui vuoden 1943 marraskuussa samalla tavalla kuin Majewski, tarkka-ampujan luotiin.

 

Suomalaiset hävittivät Jeljärvellä noin kolmekymmentä varastoa ja muuta rakennusta, kaksi ammus- ja kaksi rehuvarastoa, yhdeksän tallia, valjasvaraston, bensiinivaraston ja autokorjaamon. He tuhosivat myös kaksi maatiesiltaa, kaksi pienempää rautatiesiltaa, vaihteita, rautatieaseman, viisi kuorma-autoa, traktorin ja 20 hevosta. Yli 200 vihollista kaatui ja ehkä saman verran haavoittui.

Retken yhteydessä käydyissä ilmataisteluissa suomalaiset pudottivat yhdeksän venäläistä konetta.

Retkeä pidettiin omista tappioista huolimatta onnistuneena. Elokuun 1. päivänä retken johtaja, majuri Jukka Puustinen, nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi. Samassa tilaisuudessa, jossa kenraali Erkki Raappana ojensi Puustiselle Mannerheim-ristin, ylikersantti Onni Bovellan sai Saksan II luokan rautaristin sotamarsalkka Wilhelm Keitelin allekirjoittaman kunniakirjan kanssa.

Tilaisuudessa jaettiin myös toinen rautaristi. Kunniamerkki oli harvinainen Rukajärven suunnalla. Saksalaisten halukkuus ristien myöntämiselle tämänkaltaisen operaation sankareille on asetettava sitä taustaa vasten, että saksalaiset jatkuvasti painostivat suomalaisia jatkamaan hyökkäystään Muurmannin radalle.

 

Sotaveteraani ja rautaristin ritari Onni Bovellan syntyi köyhän perheen kuudentena lapsena savusaunassa Kiuruvedellä joulukuun 27. päivänä vuonna 1917. Hänen isänsä oli ompelukonekauppias Joona Bovellan ja äitinsä Brofeldtin pappilan karjakko Olga o.s. Kärkkäinen. Bovellanin suku on lähtöisin Ranskan Lyonista, josta 1700-luvulla kantaisä on asettunut Iisalmeen. Suvun jäseniä on muun muassa ohjaaja Edvin Laine.

– Ei tuosta Onnista kyllä elävää näy tulevan, kylän eukot sanoivat heiveröisestä Onnista vielä puolivuotiaana.

Mutta Onni selvisi naisten puheista huolimatta.

Kajaani-yhtiö ryhtyi rakentamaan paperitehdasta ja sahaa Kajaaniin, jonne myös Bovellanin perhe muutti.

– Kajaani oli tuohon aikaan pohjois-savolaisten Amerikka, Onni Palaste sanoo.

Isä pääsi paperitehtaalle ja äiti sahalle töihin. Perheelle syntyi kaksi lasta lisää. Onni kävi kansakoulun. Isä sairastui vaikeasti ja perheen oli tultava toimeen äidin palkalla, kunnes vanhin poika tuli työikäiseksi.

 

Urheilu ja liikunta kiinnostivat Onnia jo kansakouluajoista lähtien. Läheisiä lajeja olivat uinti ja hiihto. Kaksitoistavuotiaana hän liittyi suojeluskunnan poikaosastoon.

– Leireillä järjestettiin erilaisia otteluita ja talvella hiihtokilpailuja, Palaste sanoo. – Meille opetettiin myös suunnistusta, jo nuorista lapsista koulutettiin sotilaita.

Viisitoistavuotiaana Bovellan pääsi kokeilemaan ampumista pienoiskiväärillä. Pari vuotta myöhemmin, vuonna 1935, hän pääsi miesten osaston kirjoihin.

– Silloin käytiin kovasti ampumaharjoituksissa.

Opettajat patistivat Onnin oppikouluun, joka kuitenkin jäi kesken.

– Syynä olivat urheiluharrastukset ja köyhä koti, Palaste sanoo.

Töissä piti käydä mahdollisimman varhain. Bovellan oli jo 14-vuotiaana lankkipoikana Kajaanissa. 17-vuotiaana hän oli ui­tossa, teki halkomotteja urakalla ja oli Kajaani-yhtiön sahalla. Syksyllä poimittiin talven marjat.

– Piti tienata kaikilla mahdollisilla tavoilla, Palaste sanoo.

 

Vuoden 1938 tammikuussa Bovellan meni armeijaan Viipurin viestirykmenttiin.

– Ikävin muisto oli asiaankuulumaton simputus, se oli maankuulua, Palaste sanoo.

Eräiden patjasulkeisten jälkeen Bovellan oli mennyt rantaan pesulle ja uimaan. Päivystäjä huomasi, että mies oli kadonnut ja teki ilmoituksen punttaamisesta.

– Sain seitsemän vuorokautta yksinkertaista arestia, josta tuli merkintä sotilaspassiin.

Merkintä oli harmillinen, sillä se esti jatkosodan aikana Bovellanin pääsyn Reserviupseerikouluun.

Armeijan aikana Bovellan osallistui Lahden hiihdon maailmanmestaruuskilpailuihin.

Keväällä 1939 Bovellan pääsi armeijasta viestialikersanttina. Kesällä hän osallistui vapaaehtoisena Karjalan kannaksen linnoitustöihin.

– Saksan valloitushalut olivat tiedossa ja sodan uhka oli olemassa keväästä lähtien.

Bovellanilla oli paikka tiedossa metsäkoulussa, sitä varten hän oli syksyllä Lieksassa harjoittelemassa. Mutta sitten tuli 10. päivä lokakuuta ja YH, ylimääräiset harjoitukset. Hänet komennettiin Lieksaan viestijoukkoihin.

– Otimme Lieksan, Viekin ja Nurmeksen puhelinkeskukset hallintaamme. Rakensimme Nurmijärvelle oman keskuksemme, johon vedettiin tapsit etulinjaan ja esikuntiin. Etuoikeutetut sotilaspuhelut lisääntyivät.

 

Talvisota syttyi 30. päivänä marraskuuta.

– Sitä oli odotettu ja pelätty.

Vihollinen hyökkäsi Repolasta tulevaa tietä pitkin Kivivaaran kautta kohti Nurmijärveä ja Lieksaa. Vastassa oli eversti Erkki Raappanan kaksi pataljoonaa.

Bovellan oli Nurmijärvellä viestikeskuksen päällikkönä. Rintama läheni ja lopulta myös Nurmijärven kylä oli puna-armeijan tykistön kantaman sisäpuolella. Viestikeskukseen ei kuitenkaan osunut.

– Rintamalta tuli tietoa, haavoittuneita ja kaatuneita, Palaste sanoo. – Jännittävintä oli, kun joutui menemään etulinjaan korjaamaan tykistön tulessa poikki menneitä tapseja.

Kun rintama asettui ruvettiin haalimaan hyviä hiihtäjiä partioon. Bovellan ilmoittautui ensimmäisten joukossa. Miesten tehtävänä oli kiertää Kivivaaran etelänpuoleisen sivustan kautta ja hankkia tietoa vihollisen aikeista.

– Ensimmäisen partionsa muistaa ikänsä. Johtajana oli rajakersantti Toivo Korhonen. Oli kuutamoyö, pakkasta oli 15-20 astetta. Keli ei ollut paras mahdollinen, suksien rahina kuului kauas.

– Tietysti pelotti, mutta ajattelin, että meitä on porukassa 20 miestä, eihän minulla sen kummempi hätä ole kuin muillakaan.

Partio löysi vihollisen majapaikat ja huomasi, ettei heistä ollut uhkaa. Etulinjassa oli suhteellisen vähän joukkoja.

– Välttelimme vihollista, emme joutuneet taisteluun. Tehtävänä oli tuoda tietoa.

 

Talvisodan aikana Bovellan ehti mukaan vielä toiselle partioretkelle. Tuli rauha.

– Rauhanehdot olivat järkyttävät. Se, että heidän piti Kannaksella saada aluetta paljon enemmän, kuin puna-armeija oli pystynyt etenemään, Viipurit, Sortavalat, Käkisalmet. Parhaat puolustuslinjat Kannaksella jäivät sinne.

– Tuntui, että ehkä se sota ei loppunut vielä. Alitajunnassa oli ahdistava olo, että kyllä Moskova vielä yrittää Suomen vallata.

Talvisodan jälkeen Bovellania pidettiin jonkin aikaa armeijassa, kouluttajista oli pula. Kesällä hänet ylennettiin kersantiksi. Armeija ei kuitenkaan kiinnostanut. Metsäkoulu oli jäänyt kesken, Bovellan lähti opiskelemaan Vierumäen urheiluopistolle.

– Koulun johtaja, eversti K. Levälahti, tiesi jo toukokuussa 1941, että Saksa hyökkää Neuvostoliittoon. Kun meidät kutsuttiin palvelukseen 16. päivänä kesäkuuta, hän piti sitä luonnollisena asiana ja jakoi meille kaikille kompassit. “Näitä te tarvitsette”, Levälahti sanoi.

 

Bovellan määrättiin aluksi eversti Erkki Raappanan 14. divisioonan Jalkaväkirykmentti 10:n panssarintorjuntakomppaniaan. Heinäkuun 3. päivänä Raappana sai käskyn ottaa haltuunsa rajan itäpuolella olevan lähimaaston. Viisi päivää myöhemmin joukot valtasivat Repolan.

Hyökkäysvaunuja ei tullut ja pst-tykeillä ammuttiin jonkin verran vihollisen asemia etulinjassa. Bovellan siirrettiin jääkärijoukkueeseen ja ylennettiin ylikersantiksi. Bovellan oli joukkueen varajohtaja ja välillä johtaja, kun vakanssilla olevat upseerit vaihtuivat tiheään.

– Siinä aina kävi joku upseeri, Palaste sanoo.

Partioretkiä tehtiin säännöllisesti vihollisen sivustaan ja selustaan. Huoltoteitä miinoitettiin, vankeja otettiin, partiot järjestivät toisilleen väijytyksiä.

 

Vuoden 1942 keväällä Bovellan sai siirron everstiluutnantiksi ylennetyn Arnold Majewskin pataljoonan jääkärijoukkueeseen. Toiminta jatkui samalla tavalla, upseerit vaihtuivat, Bovellan oli joukkueen varajohtaja, joka hoiti partiot vihollisen selustaan. Majewski anoi käskyt suoraan Bovellanille.

Majewskin pataljoonan jääkärijoukkuetta käytettiin divisioonan molemmilla sivustoilla partiointiin. Syksyllä 1942 Majewski kaatui, tilalle tuli majuri Jukka Puustinen.

Keväällä 1943 pataljoona iski Jeljärven huoltotukikohtaan. Syksyllä Bovellan sai kolmen kuukauden opintoloman ja suoritti Vierumäen urheiluopistolla liikunnanohjaajan loppututkinnon. Hänet siirrettiin divisioonan urheilu-upseerin apulaiseksi.

– Järjestimme ampuma-, suunnistus- ja juoksukilpailuja, ettei miehet vain makaa, syö ja haise, Palaste sanoo.

Bovellan pärjäsi myös itse hyvin kilpailuissa, hän voitti muun muassa Rukajärven yhdistetyn mestaruuden. Voittajille myönnettiin runsaasti lomia, jopa niin runsaasti, että myöntäminen lopetettiin.

Syksyllä 1944 tuli rauha.

– Se oli järkyttävää, pakkorauha se oli, Palaste sanoo.

 

Marraskuussa 1944 Bovellan pääsi siviiliin. Hän sai työpaikan Suomen Ladusta Helsingissä. Vuonna 1945 hänet nimitettiin Vuokatin urheiluopiston ensimmäiseksi johtajaksi Sotkamoon. Bovellan muutti nimensä Palasteeksi.

Vuonna 1947 Palaste meni naimisiin opettaja Kerttu o.s. Klemetin kanssa. Heillä on neljä lasta, Riitta syntyi vuonna 1947, Kaija 1948, Kari 1950 ja Leena 1953.

1950-luvun puolivälissä Onni Palaste perusti Kainuun Urheilu -nimisen liikkeen Kajaaniin. Tätä hän pyöritti toistakymmentä vuotta. 1960-luvun puolivälissä hän myi liikkeensä ja jatkoi jonkin aikaa liikkeen johtajana. Tämän jälkeen hänet palkattiin Sotaveteraaniliiton kenttäsihteeriksi. Hän perusti bingoja ympäri Suomea.

 

Palaste oli sotien aikana voittanut rintamalla järjestettyjä kirjoituskilpailuja ja 1960-luvulla aseveljet patistivat häntä kirjoittamaan.

– Rukajärveltä ei ole tehty yhtään kirjaa, Palasteelle sanottiin.

Palaste rupesi kirjoittamaan. Ensimmäistä käsikirjoitusta WSOY ei hyväksynyt.

– Tunsin Veikko Huovisen ja kysyin häneltä neuvoa, Palaste sanoo. – Huovinen luki käsikirjoituksen ja piti sitä hyvänä, mutta korjauksia se vaatisi.

Palaste korjasi Huovisen ohjeiden mukaan käsikirjoitusta, jonka WSOY julkaisi syksyllä 1967 nimellä Rukajärven sissit. Kirja menestyi, ennen joulua siitä otettiin neljä painosta, tammikuussa viides.

– Se oli lennokas alku. Kirjaa on myyty yli 40 000 kappaletta.

 

Palaste oli vakituisessa työssä ja kirjoitti iltaisin. Seuraava kirja Minä desantti ilmestyi ja Palaste pääsi luovuttamaan kirjansa henkilökohtaisesti tasavallan presidentti Urho Kekkoselle.

– Kekkonen oli lukenut Rukajärven sissit ja hän tunsi sen paremmin kuin minä.

Kekkonen kysyi Palasteelta oliko hän ajatellut siirtymistä ammattikirjoittajaksi.

– Herra presidentti, tulen harkitsemaan asiaa, Palaste vastasi.

Palaste harkitsi ja näin hän siirtyi kokopäivätoimiseksi kirjailijaksi. Hän kiersi ympäri Suomea haastattelumatkoilla.

Neljän sotakirjan jälkeen hän julkaisi Simo Hurtta -trilogian, joka kertoo 1700-luvulla eläneestä Kainuun ja Pohjois-Karjalan rajakapteenista Simo Affleckistä, säälimättömästä veronkantajasta. Tämän jälkeen on ilmestynyt yksitoista kirjaa, joukossa vakoilukirja Irina ja Mannerheim. Tuoreimman kirjansa Korpisodan sankarit Palaste julkaisi vuoden 1998 kesällä.

Siellä on karhuja

Tapaan Onni Bovellanin 55 vuotta Jeljärven tuhoiskun jälkeen. Nykyisin hänet tunnetaan nimellä Onni Palaste, kirjailijana, joka on kunnostautunut 14. divisioonan vaiheiden kuvaajana. Matkaamme henkilöautolla Helsingistä Lieksaan tutustumaan talvi- ja jatkosodan maisemiin. Ennen reissua käydään lyhyt puhelinkeskustelu, jossa sovitaan matkan yksityiskohdista.

– Onko toimittajalla kivääriä? Palaste kysyy.

– Ei ole.

– Onko toimittajalla lyhytpiippuisempaa asetta?

– Ei valitettavasti ole sitäkään.

– Sitten minä voisin ottaa mukaan pystykorvan, karhujen varalta.

 

Lähdemme pitkälle matkalle Pohjois-Karjalan rajaseudulle. Lieksassa Palaste ei ole käynyt kymmeniin vuosiin, mutta ihmiset ovat tuttuja. Sodanaikaiset lotat pysähtyvät tervehtimään, aseveljet tarjoavat konjakkia.

Pysähdymme Nurmijärvellä, jossa Palasteen viestikeskus sijaitsi talvisodan aikana. Seisomme tien varrella. Edessämme on kapeikko, jonka yli puna-armeija ei koskaan päässyt. Tätä kautta haavoittuneet tuotiin rintamalta. Kirjailija Palaste kertoo tapauksesta, joka hätkähdytti nuorta viestimiestä.

– Talvisodan alkupäivinä näin ihailemani pikahiihdon Suomen mestarin, konekivääriampuja Aarne Kiiskisen, silmäpuoleksi ammuttuna. Se hätkähdytti, ajattelin, että näin voi käydä minullekin. Pelkäsin, että Venäjä miehittää Suomen ja että maamme sen jälkeen on silmäpuoli.

– Sain uutta rohkeutta ja sisua. Tätä maata on puolustettava vaikka viimeiseen hengenvetoon.

 

Käymme ihmettelemässä Kivivaaralle johtavan tien varrella olevia juoksuhautoja, panssariesteitä ja valtavaa kalliobunkkeria, jotka ovat osa Salpa-linjaa. Pääsemme rajalle asti rajamiesten kyydissä. Karhuja ei näy, mutta rajavartijoiden mukaan seudulla liikkuu seitsemän karhua, jokaisella on jopa oma nimensä.

– Tästä sitä mentiin kesällä 1941, Palaste muistelee.

Illalla käymme savusaunassa ja juttelemme myöhään yöhön. Rukajärven suunta muuttuu tarinoiden kautta todellisuudeksi.

 

 

© Robert Brantberg

 

Etusivu

Mannerheim

Pienoiselämäkerrat

Henkilökuvat

Pokkarit

CV

Talvisota

Romaanit

Elämäkerrat

Sota ja vakoilu

Yrityshistoriikit

Äänikirjat

Sivukartta